Bartoň: Budujeme si vlastní skanzen. Ubrat na byrokracii by pomohlo v nastartování ekonomiky

Ekonom Petr Bartoň

Co na to vaše peněženka 7.9.2023

Růst české ekonomiky nejvíce podvazuje byrokracie – všechny ty „povolovačky a papírovačky“ zpomalují možné inovace, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

„Vlastně tu budujeme takový skanzen, protože kdokoliv by chtěl nějakým způsobem zainvestovat, tak potřebuje minimálně nové prostory nebo nějakou linku. A ty věčné povolovačky a papírovačky na všechno jsou neskutečně zakonzervované,“ sdělil Bartoň.

ČTĚTE TAKÉ: Reálná mzda v Česku znovu klesla. Platy ztrácejí hodnotu již druhým rokem, tvrdí analytici

Podle ekonoma by tento problém mohla vláda relativně lehce odstranit a nebude ji to v zásadě nic stát. „Možná i dokonce ušetří a nebude to formou, že stát musí někam zase posílat spoustu peněz, aby takzvaně nastartoval růst,“ doplnil.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar ale mluvil jinak. Podle něj i kdyby se tady podařilo českým nebo zahraničním investorům v rychlejší době nějaké technologické centrum postavit, tedy bez zdržování se zbytečnou byrokracií, stejně tady nemáme vhodné podmínky. Svůj postoj zdůvodnil.

„Tak za prvé se k němu nedostane, protože dopravní infrastruktura a rychlost její výstavby je naprosto katastrofální, a za druhé, když bude potřeba těch 200 vývojářů, které naše firmy potřebují, tak je na tom trhu práce prostě nesežene, protože tady nejsou,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ambiciózní projev premiéra Petra Fialy (ODS) na konferenci Česko na křižovatce, ve kterém přednesl vize do budoucna

Tagy:
Radek Špicar Petr Bartoň byrokracie Co na to vaše peněženka ekonomika nastartování ekonomiky