Batole v Hradci vypadlo za jízdy z auta. Holčička si měla sama odepnout pás a otevřít dveře

Batole si mělo pás i dveře auta otevřít samo

Dítě vypadlo z auta

Kuriózní nehoda s dobrým koncem se stala v Hradci Králové. Batole tam vypadlo za jízdy z auta. Údajně se mělo samo odepnout v autosedačce a otevřít si dveře. Holčičce je 16 měsíců a naštěstí má jen lehká zranění. Policisté musí zjistit, jestli dítě ve svém věku vůbec mohlo obě překážky překonat.

Úterý půl šesté večer, silnice v Buzulucké ulici a netradiční dopravní nehoda. Při průjezdu zatáčkou vypadlo z auta na silnici malé dítě. Okolnosti jsou nejasné. Policie prověřuje poměrně překvapivou verzi události.

„Šestnáctiměsíční holčička se měla sama odpoutat z dětské sedačky a otevřít dveře. U řidičky byl alkohol vyloučen dechovou zkouškou. Přesná příčina a míra zavinění je předmětem dalšího šetření hradeckých dopravních policistů,“ řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Podle policie dítě vypadlo na pravou stranu. Minimálně zvláštní je to především proto, že v pravotočivé zatáčce otevřít dveře napravo je kvůli protitlaku dostředivé síly i pro dospělého člověka složité. Podobný názor mají i prodejci autosedaček, které štáb CNN Prima NEWS oslovil. O žádném podobném případu z minulosti nikdy ani neslyšeli.

„Je to velmi málo pravděpodobné. Ty sedačky jsou konstruované tak, aby splnily bezpečnostní normy, to znamená, že to dítě by nemělo být samostatně schopné si tu sponu odepnout, je tam tuhá pružina většinou nebo mechanismus, který, díky malé síle dětí nebo prstíků malých, dítě není schopné otevřít. Pouze dospělá ruka to zvládne,“ vysvětluje Jan Sotona, majitel firmy John Nell s dětským sortimentem.

Na policii tak je prověřit, zda matka nezanedbala připoutání, zda se dítě nevyvléklo, či zda je opravdu možné, že by zvládlo pás i dveře auta otevřít. Záchranka potlučenou dívenku převezla do nemocnice. Dobrá zpráva je, že její zranění jsou podle lékařů pouze lehká.

Tagy: