Belgie se po 44 letech dočkala. Evenepoel už červený dres na cyklistické Vueltě nepustí

Belgický cyklista Remco Evenepoel uhájil červený dres lídra i v předposlední 20. etapě a poprvé v kariéře ovládne Vueltu. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Quick-Step Alpha Vinyl vede před nedělním sprinterským dojezdem do Madridu, v němž se už tradičně o celkové pořadí nezávodí, o 2:05 minuty před domácím Enricem Masem.

Evenepoel kontroloval své největší soupeře a dojel šestý s odstupem 15 sekund za vítězem. Jeho nejbližší rival Mas skončil pátý, získal ale jen dvě sekundy, stejně jako průběžně třetí Ayuso.

Bude tak prvním belgickým vítězem jednoho z třítýdenních závodů Grand Tour od roku 1978.

Debut na závodě Grand Tour zvládl i český cyklista Vojtěch Řepa. Dvaadvacetiletý jezdec španělské druhodivizní stáje Kern Pharma v sobotu dojel na 110. místě s odstupem 31:58 za vítězem, v celkovém pořadí figuruje na 77. pozici.

Evenepoel ještě musí v neděli dovézt červený dres do Madridu, aby oficiálně ovládl 77. ročník Vuelty. Před sebou má posledních 96,7 kilometru, které ho dělí od toho, aby se stal nástupcem Primože Rogliče. Slovinský cyklista závodu kraloval v posledních třech letech, letos musel po pádu v závěru 16. etapy odstoupit, v té době byl průběžně druhý.

Tagy:
Španělsko cyklista Belgie Madrid sport Remco Evenepoel Vuelta Primož Roglič Grand Tour Vuelta a España cyklistika Grand Tour Vojtěch Řepa