Češi se snaží na Vánoce šetřit. Rozpočet pečlivě plánují, dárky koupí jen nejbližším

Vánoční atmosféra je v plném proudu.

Kolik Češi utratí za Vánoce

Na kolik nás asi vyjdou letošní Vánoce? Více než 71 procent domácností počítá s rozpočtem kolem 15 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial. Vzhledem k vysokým cenám se ale budou lidé snažit maximálně šetřit – nejčastěji na dárcích. Rovněž mají v plánu obdarovat pouze ty nejbližší.

Dárky, cukroví, dekorace, úklid. Seznam toho, co je před Vánoci potřeba nakoupit a zařídit, může být pořádně dlouhý. Stejně tak i účet. Mezi nejnákladnější vánoční položky ovšem patří dárky. Podle průzkumu za ně 36 procent domácnosti utratí méně než pět tisíc korun, 32 procent se chce vejít do rozpětí pět až 10 tisíc. Češi se ale snaží letos ušetřit.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoční strom rozzářil Staroměstské náměstí. Letos je v duchu filmu Tři oříšky pro Popelku

„Volí různé cesty. Buď si stanoví nějaký limit, nebo zužují okruh obdarovaných na užší rodinu. Šetří i na ostatních věcech. Například u dekorací lidé očekávají, že použijí výzdobu z minulých let. A cukrové si napečou sami,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS finanční analytik společnosti Provident Financial Petr Javůrek. „Domácnosti si nebudou moci po roce vysoké inflace a zdražování dovolit tolik utrácet,“ souhlasil ekonom Pavel Peterka.

To se redakci CNN Prima NEWS potvrdilo i v anketě mezi lidmi. „Nehodlám nic kupovat. Jsem důchodce, žiji od důchodu k důchodu,“ řekl jeden z dotázaných. „Kupuji dárky jen dítěti, takže tak za dva tisíce,“ uvedla oslovená žena.

Podle průzkumu u Čechů vedou jednoznačně on-line nákupy. „Nerada chodím do obchodů, takže eshopy,“ potvrdila jedna z dotázaných. Pokud nechcete za letošní Vánoce utratit více, než jste plánovali, odborníci radí, abyste si stanovili limit. Od věci není ani využití slevových akcí. O náklady se můžete podělit také s rodinou a rozhodně se vyhněte půjčkám.

Na kolik letos vyjde svařák?

Do rozpočtu nicméně v tomto období zasáhnou také adventní trhy, které ve mnoha městech v těchto dnech odstartovaly. A redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, kde a na kolik vás vyjde svařák i další dobroty.

Na brněnských trzích je největším lákadlem kromě svařáku a turbomoštu vánoční bramborák. Sice za něj zaplatíte kolem 150 korun, ale podle návštěvníků rozhodně stojí za to. Za svařák, který na zahřátí nesmí chybět, zaplatíte 55 korun. Pokud dostanete chuť na nějakou specialitku, musíte z peněženky vytáhnout ještě více. Taková Beruška, která je namíchána z moštu a griotky, stojí 75 korun.

V menších městech jsou trhy prázdnější, ceny ale bývají takřka stejné. Připlatíte si ale v hlavním městě. Za 90 korun si na Staroměstském náměstí pořídíte jak trdelník, tak svařák či čtvrtinku točeného piva.

VIDEO: Ekonomové varují před půjčkami na Vánoce. Splátky mohou trvat roky, upozorňují

Tagy: