České hory zasypal sníh, bídnou sezonu skiareálů ale nezachrání. Ztratily i desítky milionů

České hory zasypal sníh.

České hory zasypal sníh. Otevřou se ještě skiareály?

Horské oblasti v Česku zasypal sníh. V nejvyšších polohách ho v noci napadlo až 40 cm a další přibyl během dne. Výraznější mrazy mají přijít ještě během noci na neděli. I přes nový sníh ale skiareály už neotevřou. Stále se vzpamatovávají z neúspěšné sezóny.

Skiareály aktuálně sčítají škody po nevydařené sezóně. Lanovky byli vlekaři nuceni vypnout mnohem dříve, než původně čekali. Nedostatek sněhu na svazích se promítl do velkých ztrát. Velká část skiareálů skončila v mínusu nebo na nule. Na situaci nic nezměnil ani současný záchvěv zimy.

ČTĚTE TAKÉ: Zima neřekla poslední slovo. V Česku platí výstraha před sněhem, oteplení je v nedohlednu

„Letos už určitě neotevřeme. Sezóna byla letos tak špatná, že jsme zavřeli už v polovině března,“ popsal pro CNN Prima NEWS provozovatel Skiareálu U Horejšů Pavel Ptáček.

Hůře na tom letos jednoznačně byla malá a níže položená střediska. Před teplem je neochránilo ani kvalitní zasněžování. „Na některých místech to byl opravdu velký průšvih, bavíme se až o polovičních tržbách a návštěvnosti,“ popsal ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

„Letošní sezóna začala opravdu velmi nadějně, bohužel v únoru se to znovu zlomilo v dlouhotrvající oblevu a finálně se můžeme bavit o ztrátách ve výši desítek milionů korun,“ upřesnila pro CNN Prima NEWS manažerka Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová. Mnoho středisek proto bude škrtat investice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněhová kalamita zasáhla Česko. Napadlo až 15 centimetrů sněhu, hrozí komplikace v dopravě

Tagy:
sníh Česko skiareály sněhová kalamita lanová dráha Skiareál Klínovec