Český gangster, který se stal globálním postrachem. Co stálo za jeho útěkem z vily?

Radovan Krejčíř by se rád vrátil do České republiky.

HLASY ZLOČINU, Radovan Krejčíř

Dodnes můžeme jen spekulovat, jak přesně utekl ze své vily Radovan Krejčíř, jestli mu „někdo“ pomohl, nebo zda jen využil hlouposti a naivity dozorujících policistů. Jeho útěk je jeden z největších průšvihů české kriminalistiky. Díky němu mohl nastoupit cestu světově proslulého gangstera. Příběh Radovana Krejčíře řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Policista Petr Bláha, který byl údajně poslední, jenž Krejčíře ve vile viděl, vypověděl, že se mu chtělo na záchod, čehož Krejčíř využil. „Zeptal jsem se ‚Hele, kde tady mají záchod?’ A inženýr Krejčíř se nabídl, že mi ho ukáže, což všichni přítomní slyšeli,“ vypověděl Bláha — v médiích ale tehdy mluvili i svědci, kteří tvrdili, že Bláha na záchodě už byl, tudíž věděl, kde je.

ČTĚTE TAKÉ: Manželku na Liberecku zazdil pod vanu, kde se s dcerami koupal. O zmizení mluvil i v televizi

„Šli jsme tedy krátkou spojovací chodbou, která byla předělena spojovacími dveřmi. Za nimi mi (Krejčíř) ukázal dveře WC. Ty jsem nechal otevřené tak, aby nemohl projít chodbou dále. Pak jsem viděl Krejčíře vracet se zpět chodbou k ostatním policistům. Když jsem se vracel z toalety, zjistil jsem ale, že výše zmíněné dveře na chodbě jsou uzamčeny,“ pokračoval policejní technik ve své výpovědi.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Prošel jsem tedy zpět a přes zahradu jsem se vrátil do domu, kde jsem se ptal: ‚Kde je ing. Krejčíř?’ Později jsme z kamerového systému zjistili, že Krejčíř v 8:51 opustil objekt dveřmi v horní části zahrady směrem k lesu. Předtím se stačil přezout v prvním patře domu,“ uzavřel Bláha.

Sám Krejčíř tvrdil, že ho například státní zástupce Dolejš nechal jít do vedlejšího domu pro směnky, což Dolejš samozřejmě odmítal. „Hledali u mě směnky na ČSSD, ale já je měl ve vedlejším domě. Tak mě Dolejší pustil, abych pro ně došel,“ tvrdil Krejčíř v rozhovoru pro MF DNES. „Byl to totální chaos. Ti policajti vůbec nevěděli, co hledají, proč tam jsou. Ta skupina byla úplně nekoordinovaná. Motali se tam. Čekali, co řekne státní zástupkyně. Ta nevěděla a čekala, co řekne druhý státní zástupce Dolejší. Jejich jednání bylo takové zmatečné,“ dodal.

„Z vyhodnocení on-line odposlechů jsem se až na konci domovní prohlídky dozvěděl, že Krejčíř snad několikrát telefonoval. To mi přišlo úplně neuvěřitelné,“ řekl dle protokolu major Jiří Novák, který „na dálku“ z pražské centrály protikorupční policie řídil celou operaci.

„Útěk Radovanovi Krejčířovi umožnil stát se globální zločineckou celebritou,“ říká Václav Janata a Jakub Kvasnička doplňuje: „Tohohle Čecha se bála celá Jihoafrická republika, přitom sama proslulá nekonečnou kriminalitou a korupcí  — a to už je říct. Čtvrť, kde měl svoji firmu, v níž mimo jiné došlo k monstróznímu výbuchu a smrti dvou Krejčířových lidí, se přejmenovala z Bedfordview na Deadford View.

Další podrobnosti o životě a nechvalně slavném útěku Radovana Krejčíře přináší další díl HLASŮ ZLOČINU. Celý videopodcast sledujte v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
zločin útěk Radovan Krejčíř Petr Bláha gangster Hlasy zločinu