Český hokejový expert naštval Slováky. U nás je obrovská radost: My jdeme dál, oni vypadli

Slovenské hokejové fanoušky rozladilo na juniorském mistrovství světa nejen úterní vypadnutí jejich reprezentace, ale i nešťastný výrok českého experta Milana Antoše. Bývalý skvělý hráč okomentoval v televizním přenosu postup národního týmu tak, že v Česku je radost i proto, jelikož Slováci vypadli.

Český hokej slaví úžasný úspěch. Reprezentace do dvaceti let v úterý na mistrovství světa své věkové kategorie porazila Kanadu 3:2, postoupila díky tomu do semifinále. Jde opravdu o velkou věc: po rozdělení federace se tyto dva výběry utkaly šestadvacetkrát, česká výhra z toho byla jen třikrát.

Nezaujatí fanoušci to outsiderovi většinou přáli, příznivcům ze Slovenska však přímý přenos z úterní bitvy poněkud zhořkl.

Nejen proto, že pár hodin před ním výběr podtatranské země nešťastně podlehl Finsku poměrem 3:4 po prodloužení, ale i kvůli slovům českého experta a spolukomentátora Milana Antoše: „V českých zemích je obrovská radost, protože Slováci vypadli, my postupujeme dál.“

Když se proti tomu okamžitě po skončení zápasu několik slovenských fanoušků ohradilo, Antošův kolega z České televize Robert Záruba na sociální síti X reagoval: „Nevím, ale myslím, že to bylo míněno jinak.“ U dalšího podobného statusu k tomu ještě dodal: „Je mi líto, že to takhle vyznělo. Neobratná formulace, omlouváme se vám.“

Lavinu slovenského hněvu tím nezastavil.

Třeba portál sportnet_sk označil Antošův výrok za slova, „která nezněla příliš profesionálně“. Sociální sítě se zaplnily i dalšími vzkazy ve slovenštině: Že to bylo absolutně neomluvitelné. Že se bývalý hráč pražské Slavie neumí chovat. Že „Knedlíci boli vždy neprajný a primitívny národ“.

Divil se i slovenský hokejový novinář Šimon Čop: „Toto říci ve vysílání je podle mě jiná káva.“

Ve vláknu pod tím odpověděla třeba i další Antošova kolegyně Darina Vymětalíková: „Byla to reakce na komentáře českých fanoušků po prvním zápase. Že my jsme strašní a budeme hrát baráž a Slováci fantastičtí. Ale na člověka, co mluví v televizi, to zformuloval dost špatně.“

I z pohledu respektovaného slovenského novináře Tomáše Prokopa šlo o poněkud nešťastnou poznámku. Ve výsledku ji však vzal s nadhledem.

Češi se na sociálních sítích stavěli k celé věci různě. Sem tam konfrontačně: „Kdo by to taky přál severnímu Maďarsku...“ Nebo: „Řekl jen to, co si myslí většina našeho národa.“

Většinou však šlo spíš o usmiřující příspěvky.

Podle mnoha Antošových krajanů na síti X bylo z přenosu České televize patrné, že uznávaný expert svou poznámkou nemyslel nic zlého. A že ji přinejhorším lze chápat jen jako další příspěvek do obvyklého česko-slovenského hecování. Sem tam třeba i horkokrevnějšího, míněného však vlastně v dobrém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedávno navždy odešla hokejová legenda

Tagy:
Slovensko Kanada komentátor hokej sport mistrovství světa do 20 let Milan Antoš