Česky pěšky: Po stopách kocoura Mikeše aneb Mnichovicemi i pro dobrou věc

Kdo by neznal kocoura Mikeše! Ale víte, odkud pocházel a kam nejraději chodíval se svými přáteli? Právě v těch místech se pod záštitou České podnikatelské pojišťovny uskutečnila další etapa pochodu Česky pěšky, který jsme sledovali s kamerou pořadu Prima Česko.

Kam ze všeho nejraději chodil kocour Mikeš? Přece na pouť do Mnichovic s Pašíkem!

„Před dvaceti lety nás napadlo, že bychom mohli udělat takový atraktivní pochod. Vede po trasách, po kterých chodili. Letos je to už jednadvacátý ročník turistického pochodu po stopách kocoura Mikeše a s Česky pěšky je to třetí ročník,“ uvádí v pořadu Prima Česko Miroslava Vojtíšková, tajemnice Městského úřadu Mnichovice.

Nadšeným turistům ani deště nezabránily v pochodu

Organizátoři letos ale kvůli povodním a s nimi souvisejícímu zákazu vstupu do lesů stáli před těžkým rozhodnutím - uskutečnit nebo neuskutečnit akci, na kterou se každoročně těší tisíce lidí? Nakonec zvítězil kompromis, zbyla alespoň jedna ze čtyř plánovaných tras.

„Letošní trasa je ta nejoblíbenější, kterou vyhledávají hlavně rodiče s dětmi. A když jsme se rozhodovali, zda pochod zrušíme, tak jsme říkali, že to těm dětem nemůžeme udělat,“ popisuje Miroslava Vojtíšková rozhodovací proces.

A samotní účastníci pochodu za konečné rozhodnutí vítali. „Byli jsme tady na jaře s rodinou, tak jsme sem šli znovu,“ prozradila jedna z turistek.

ČTĚTE TAKÉ: Dostat lidi do přírody a protáhnout si nohy. To je Česky pěšky Krásnou Lípou

Pochod v Ladově krajině je oblíbený i mezi žáky a učiteli mnichovické školy, kteří pomáhají s jeho přípravou. „Už od malička jsem chodila s rodiči jako účastnice a letos jsem si to chtěla zkusit z druhé strany,“ vykládá žákyně Eliška.

A doplňuje ji učitel Roman Kelbich: „Vyrůstal jsem na pohádkách od Josefa Lady a jsem i kreslíř. A ten jeho styl je mi velice blízký, takže mě na tom baví celá ta atmosféra.“

Šlápnout do kroku se vyplatí — i pro dobrou věc

Pochod má i charitativní podtext. Lidé v cíli totiž kromě registrace do soutěže o hodnotné ceny mohou podpořit místní dětské domovy a jiné dobročinné organizace. Ve stánku Červeného kříže pak mají možnost nechat si změřit tlak nebo si vyzkoušet resuscitaci.

Pokud si chcete podobným zážitkem zpestřit víkend i vy, máte šanci už první říjnovou sobotu na pochodu Slováckými vinohrady. Anebo o týden později na Tišnovské padesátce. Ta má navíc naplánovanou i trasu pro kočárky. Více informací k jednotlivým pochodům najdete na www.ceskypesky.cz.

Tagy:
Červený kříž Česko Krásná Lípa Mnichovice Josef Lada umění, kultura, zábava a média společenská rubrika