Zázračná proměna v Červené Řečici. Zruinovaný zámek povstal z popela a znovu nabyl svůj lesk

Zámek Červená Řečice povstal z popela a láká turisty.

Desítky let chátral, spal a čekal, až se probudí, a to se stalo právě teď. Pojďte se s Prima Českem vypravit na jeden málem zapomenutý, ale o to zajímavější zámek v Červené Řečici. Z ruiny se vyklubala krásná stavba, kterou nepoznávají ani místní. A turisté si nový cíl rychle našli.

Bílá fasáda a červené střechy zase září do okolí. Vítejte v Červené Řečici, kde se stal malý zázrak. Podařilo se opravit jediný renesanční zámek pevnostního typu u nás. „Šebestián Leskovec při renesanční opravě opatřil zámek červenými střechami a od té doby jsme Červená Řečice,“ vypráví v pořadu Prima Česko Miroslava Paclová, zdejší kastelánka. „Zámek nikdy oficiálně nebyl otevřený veřejnosti, protože to bývalo letní sídlo pražských arcibiskupů. A po roce 1948 sloužil jako národní výbor, matrika, družina, archiv a sídlily tu různé další organizace,“ dodává.

Málem zmizel z povrchu země

Po roce 1948 byl zámek zestátněn a postupně jako mnoho dalších cenných památek chátral. Na jeho 3D modelu se dozvíme, že prošel těžkými časy. A kdoví, jak by to s ním dopadlo, kdyby ho v roce 2008 nekoupili noví majitelé a nevdechli mu znovu život. Po desítkách let chátrání zámek konečně prokoukl a poprvé sem mohou turisté. Stačí nasadit papuče a mohou vejít. „Můžeme nahlédnout do bývalé kaple, která je proměněná na modrý salonek. Dostaneme se do velkého sálu, dále do přijímacího sálu arcibiskupa a pak se přesouváme přímo do jeho ložnice a také nahlédneme do jeho úplného soukromí na toaletu,“ vyjmenovává jednotlivé body prohlídky průvodce Jakub Charousek.

Jisté je, že kdo kolem renesanční perly projížděl v minulosti, musí být v současné době opravdu překvapený její proměnou. Nová prohlídková trasa je jen takovou ochutnávkou. Zdejší raritou jsou dvě bašty, ze kterých mohla probíhat křížová palba, takže nepronikla ani myš. A právě tady opravy stále pokračují. „Okna se musí dosklít, dole se musí ještě vyřešit, kde budou arkády, jestli tady budou balustrády. Je té práce tady ještě hodně,“ vypočítává Miroslava Paclová, co všechno je ještě potřeba udělat, než se památce vrátí její lesk definitivně.

Asi by už nikoho nenapadlo, že zámek Červená Řečice byl ještě nedávno nejohroženější památkou na Vysočině. Věci ze zámku nenávratně mizely nebo se prodávaly za směšnou cenu. Dodnes mají lidé doma zdejší židle, stoly, šálky i příbory. Zadní část zámku na svoji proměnu stále čeká, a tak se přijeďte sami přesvědčit, jak to tady prokouklo.

Tagy:
zámek Česko lesk zřícenina Červená Řečice Leskovec