Každý šťastný pes má doma šťastného páníčka: Tak nezapomeňte na správnou výživu

Znáte to. Když je váš pes šťastný a vitální, jste šťastní i vy. Jak ale vybrat krmivo pro psa, aby byl zdravý, plný energie a dožil se vysokého věku? Vybírejte krmivo vyrobené s láskou ke zvířatům.

Česko je skutečným rájem pejsků a pejskařů. V českých domácnostech žijí přibližně dva miliony čtyřnohých miláčků, což řadí naši zemi v přepočtu na obyvatele na první místo v Evropě. Češi si nejvíce oblíbili německé ovčáky, labradory, retrívry, čivavy, jorkšírské teriéry, jezevčíky, bišonky... Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK popisují Češi své mazlíčky nejčastěji těmito slovy: hravý a mazlivý. Co však udělat pro to, aby váš pes zůstal „hravý a mazlivý“, zkrátka vitální a plný energie každý den? Kromě toho, že se mu budete věnovat a dávat mu najevo svou lásku, je tu ještě jeden základní předpoklad: Pes musí dostávat výživově hodnotnou, chutnou, vyváženou stravu. Například ve formě prémiových granulí.

Vybrat vhodné psí krmivo není zrovna jednoduchou záležitostí. Trh nabízí pestrou paletu produktů mnoha značek. Mezi nabízenými krmivy jsou však nezřídka i takové „dobroty“, v nichž namísto tolik potřebného masa převažují obiloviny nebo rostlinné bílkoviny. Nebo takové „dobroty“, které sice pejskovi ohromně voní a extrémně chutnají (a také na pohled vypadají barevně velmi lákavě), ale ve skutečnosti jsou to jen zdraví neprospěšné „laskominy“ s minimem živin. Můžete s nimi dokonce pejskovi zadělat na pořádné zdravotní problémy.

„První krok, který byste při výběru krmiva měli udělat, je zohlednění věku, rasy, aktuálního zdravotního stavu a také životního stylu zvířete. Životním stylem se myslí to, jestli se pejsek často pohybuje na zahradě nebo s ním chodíte na procházky, nebo jestli drtivou většinu času tráví uvnitř bytu,“ říká Kateřina Gottfriedová, zástupkyně značky českého krmiva pro psy Prominent, které je k dostání exkluzivně jen v síti prodejen Hecht – specialista na zahradu. „A druhý krok spočívá v tom, že si bedlivě přečtete složení konkrétního krmiva. Ingredience v něm uváděné jsou vždy seřazeny sestupně podle jejich množství v krmivu, takže hned vidíte, z čeho je krmivo složeno především. Na prvním místě musí být – pokud vám jde o kvalitu krmiva – vždy maso. Například naše prémiová psí krmiva Prominent se vyznačují vysokým podílem čerstvého masa a také pestrým, vyváženým obsahem dalších surovin. Díky tomu mají i velmi pozitivní vliv na klouby a srst a posilují také imunitu pejsků.“

Miska plná zdravého jídla, ve kterém nechybí ani vitaminy, minerály a další důležité prospěšné látky, je skutečně základem psího štěstí a psí dlouhověkosti.

„Pokud přecházíte při výživě svého pejska z jednoho krmiva na nové, kvalitnější, přecházejte trpělivě a postupně, aby si pejsek mohl na nové krmivo zvyknout,“ dodává Kateřina Gottfriedová, zástupce značky Prominent.