Chcete se vydat ke hvězdám? Žádný problém, stačí navštívit Planetárium Praha

Oblohu plnou hvězd nemusíte ve Stromovce pozorovat pouze po setmění. Pokud se toužíte vydat na dobrodružnou výpravu napříč vesmírem a prozkoumat tajemství hvězd či planet, nebo si vyzkoušet jízdu po povrchu Měsíce či Marsu, neměli byste při procházce Královskou oborou vynechat návštěvu Planetária, kde vás u vchodu přivítá nepřehlédnutelný modul Apolla 13.

Vyzkoušejte si let stíhačkou nebo se projeďte vesmírným vozítkem po Marsu

Planetárium Praha patří k největším na světě a nyní se také může pyšnit nově otevřenou unikátní expozicí se simulátory, kde atmosféru dokresluje galerie podsvícených obrazů z hlubin vesmíru. V nových prostorách Simulatoria můžete přistát s raketoplánem, proletět se nad Prahou ve stíhačce, manévrovat nad měsíčním povrchem v lunárním modulu nebo řídit vozítko na Marsu a Měsíci.

Povede se Vám přistání na první pokus?

,,Simulátor raketoplánu jen tak někde nenajdete. Jedná se o funkční model, takže s ním můžete skutečně létat, respektive zažít jeho poslední fáze. Například po oddělení od orbitální stanice a sestup raketoplánu na přistávací plochu,‘‘ uvádí Jakub Rozehnal, ředitel Planetária Praha.

Pokud vás manévrování s raketoplánem Atlantis omrzí, usedněte do stíhačky L-39 a vyzkoušejte si výcvik kosmonautů netradičním způsobem. Tento letoun je dodnes při kosmonautickém tréninku využíván a vy jej tak můžete zažít na vlastní kůži.

Virtuální realita i jedna z nejlepších digitálních obloh

Kromě interaktivních exponátů, mezi kterými nechybí například model černé díry, si můžete vybrat z bohaté nabídky výukových exkurzí či přednášek, zaměřených na nejrůznější témata z astronomie a kosmonautiky.

Samotné srdce pražského planetária tvoří obrovský sál Cosmorama, který nabízí největší projekční plochu v České republice a chlubí se také nejlepším rozlišením obrazu v Evropě! Zvládne opravdu všechno, od prostorového zobrazení vesmíru, promítání aktuální oblohy, až po tematické pořady pro všechny věkové kategorie a pokud chcete vaše děti zábavnou formou seznámit se základy vesmíru, ideální možností jsou astronomické pohádky. Z bohaté nabídky si vybere opravdu každý.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter