Chobotnice, spirála nebo ježek. Jak správně naříznout špekáček při opékání?

K pálení čarodějnic neodmyslitelně patří opékání špekáčků.

Jak správně naříznout špekáček při opékání

Čarodějnice už se slétly, hranice hoří a určitě i vy jste se na úterní rej poctivě vybavili. Čím? No přece špekáčky. Pro jednou zapomeňte na dietu, protože k Filipojakubské noci patří buřty. Nakonec i u táboráku můžete popustit uzdu fantazii a na klacek si nabodnout třeba chobotnici, spirálu nebo ježka.

Oheň praská, omastek kape. Špekáček řezníci pasovali na krále českých uzenin a hlad je prý zase nejlepší kuchař.

Nařezáním můžete urychlit propečení, na chuť ale hrátky s nožem velký vliv nemají. Kromě klasiky se můžete odvázat – děti nalákáte na chobotnici, oblíbená je spirála nebo úprava takzvaně na ježka.

ČTĚTE TAKÉ: Špína, hmyz a riziko kontaminace. Oblíbenou pizzerii v centru Liberce uzavřela inspekce

Chobotnice

Tvar chobotnice můžete vytvořit ze špekáčku pomocí jednoduchých řezů. Nejdříve udělejte po obvodu pár mělkých zářezů, kterými naznačíte hlavu chobotnice. Pak z druhé strany rozkrojte zhruba do poloviny špekáček svislé pruhy, aby připomínaly chapadla. Chobotnici poté napíchněte pouze na jeden bodák, a to v její horní části (tam, kde má pomyslnou hlavu).

Spirála

Spirály dosáhnete tak, že nožem začnete nařezávat špekáček od špičky a jedním tahem dokola obkroužíte špekáček do spirály až na jeho druhý konec.

Ježek

V případě, že chcete špekáček „na ježka“, začněte ho nařezávat do tvaru mřížky. Po opečení se totiž jednotlivé kousky oddělí a výsledek by měl připomínat ježka „s bodlinami“. Jen si dejte pozor, aby řezy nebyly moc hluboké a špekáček se vám kvůli tomu nerozpadl. Čím menší čtverečky se vám podaří vytvořit, tím bude špekáček křupavější.

A když už se vám podaří špekáček správně nakrojit, máte před sebou další úkol –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ musíte jen dát pozor, aby výtvor neskončil místo na tácku v ohni.

O tom, kdo jakým způsobem nařezává špekáčky, by se dala vést dlouhá debata. „Já je mám ráda na ježka,“ říká jedna z dotázaných dívek. „Já zase spíš na tu chobotničku,“ dodává druhá. A mnohdy se neshodnou ani partneři: „Manžel je má rád nakrájené jinak než já,“ postěžovala si jedna z žen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem? Experti radí, jak poznat kvalitu a čemu se vyhnout

Tagy:
opékání buřty jídlo gril Čarodějnice špekáček rej