Jídlo a pití

Nejnovější příspěvky k tématu

Oblíbený nápoj mladých podvádí zákazníky, zjistila inspekce. Upozornila na vážný problém

Nápoj Prime neobsahuje vitamin A, jak deklaruje jeho výrobce na obale. Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce již na čtvrtém vzorku odebraném od konce roku 2023 prokázala, že vitamin A není jeho součástí. V posledním analyzovaném vzorku bylo podle inspekce 10,3 mikrogramu vitaminu na 100 mililitrů, ačkoliv výrobce uváděl 180 mikrogramů. Inspekce to uvedla na síti X a také na webu Potraviny na pranýři.

Chovatelé drůbeže se bojí konkurence. Stěžují si, že je ničí dovoz levného masa z Ukrajiny

Chovatelé drůbeže čelí neustálému tlaku na ceny, přičemž rostoucí dovoz levného ukrajinského masa, které, jak tvrdí, nesplňuje stejné standardy jako produkce v EU, je podle nich hlavním důvodem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. Zástupci supermarketů si ale za kvalitou ukrajinského masa pevně stojí.

CNN: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí experti v nové studii. Zdraví neprospívá ani víno

Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje hlavní lékař USA a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy společně s dalšími odborníky. Podle nich i lehké popíjení může mít v dlouhodobém horizontu na zdraví negativní vliv. Americké úřady vydaly doporučení, aby na etiketách alkoholických nápojů zaznělo varování před touto nemocí, cituje zprávu CNN. „Ročně je alkohol zodpovědný za 20 tisíc úmrtí na rakovinu. To je více než počet mrtvých na silnicích kvůli řízení v opilosti,“ upozornil Murthy.

VÝSLEDEK ANKETY: Nejlepší český pokrm? Čtenáři mají jasno, zvolili si nesmrtelnou klasiku

Hlasování o nejlepším českém pokrmu zná vítěze. Do ankety CNN Prima NEWS se zapojily tisíce čtenářů. Ti nakonec jako svého favorita zvolili nesmrtelnou českou klasiku – svíčkovou na smetaně. Špatně si nevedla ani pečená kachna s červeným zelím nebo hovězí guláš. Srdce českých jedlíků si naopak nezískal valašský frgál, který zase zabodoval ve světovém žebříčku, byť s „odřenými zády“. Mezi čtenáři překvapivě pohořely také jiné české dobroty. Kompletní výsledky ankety si můžete prohlédnout v článku níže.

Recept na jedinečné jídlo? Lidskost, příroda a chuť, říká slavný šéfkuchař z italského ráje

Středisko Alta Badia v nenabízí jen lyžování v ikonických italských Dolomitech, ale také opravdový gurmánský zážitek. Místní restaurace si zakládají na lokálních surovinách a někteří kuchaři vám dokáží v ústech vykouzlit extázi. Mezi největší mistry svého oboru bezesporu patří také michelinský šéfkuchař Simone Cantafio, který štábu CNN Prima NEWS poskytl exkluzivní rozhovor.

Obložené chlebíčky, klenot české gastronomie. Který je nejlepší? Hlasujte v ANKETĚ

K oslavám příchodu nového roku, ale i k jakékoliv jiné slavnostní události si Češi neodmyslitelně chystají chlebíčky. Na výběr mají z pestré škály druhů: od klasických s bramborovým salátem a vajíčkem, přes ty „à la krab“ až po modernější a lehčí verze s avokádovou pomazánkou či tou z červené řepy. Tyto chuťovky si oblíbili i velikáni českého filmového plátna za první republiky: Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec či operní pěvkyně Ema Destinnová. Který je váš nejoblíbenější? Hlasujte v anketě.

Na Vánoce jsou řízky i cukroví, vypráví Čechoameričan. Sulc či dršťková to mají v USA těžší

John Pritasil je Američan s českými kořeny. Jeho otec uprchl z Československa před komunistickým režimem a usadil se v USA. Sám Pritasil se dodnes drží českých tradic a v Chicagu je členem několika českých spolků, které sdružují místní komunitu a zároveň představují Česko Američanům a lidem jiných národností. Mimo kulturu je v kurzu také česká kuchyně. Co například Češi a Čechoameričané jako Pritasil v zámoří servírují místním? A jak v jejich podání vypadají českoamerické Vánoce? O tom Pritasil hovořil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Ačkoliv byl veden anglicky, Pritasilova výslovnost názvů českých měst či pokrmů byla prakticky stejná, jako by hovořil rodilý Čech.

Koktejl à la koprovka nebo drink s temperami? Café bar Pilotů láká na „nekomfortní“ menu

Po čem bary touží? Aby byly den co den narvané k prasknutí. Aby měly stálou klientelu a její uznání. A aby hosté milovali jejich drinky. No a jeden prototyp takového podniku tu máme. Tady je malá nápověda: Běžte do Krymské, hledejte nejplnější místo v ulici, usaďte se, dejte si Dekomponované tiramisu nebo Koprovku a buďte jako doma. S projektem Za barem jsme tak učinili a natočili pro vás reportáž. Vítejte v Café bar Pilotů.

Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?