Jídlo a pití
Nejnovější příspěvky k tématu
Fascinující nález houbaře na Karlovarsku: V lese našel hřibovou rodinku, čítala 22 kousků
Houbař Jaroslav Pužman učinil v krušnohorském lese, nedaleko Karlových Varů, výjimečný nález. Domů si přinesl velký trs dvaadvaceti hub, pravděpodobně hřibů hnědých. Svým úlovkem se pak Pužman pochlubil na sociální síti Facebook.
Zapáchající kuřecí i ochuzený salám. Inspekce si došlápla na závadné potraviny
Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) si došlápli na prodejce i výrobce nebezpečných či předpisům nevyhovujících potravin. V posledních dnech odhalili například zapáchající kuřecí maso prodávané v Lidlu nebo salám s menším obsahem masa, uvedla inspekce na webu Potraviny na pranýři.
Past drahé doby: Češi kupují laciné a nezdravé jídlo, hrozí jim přitom předčasná smrt
Kvůli drahotě Češi omezují nejen návštěvy restaurací, ale také nákupy zdravých potravin. S cílem ušetřit se pak uchylují k levnějším variantám stravy, která často bývá vysoce průmyslově zpracovaná. Možná že chutná, odborníci však zdvihají varovný prst. Konzumace nevhodného jídla prý vede k nemocem a následně i předčasným úmrtím.
Prima řeznictví: Provozovnu měl jako právník poslat do insolvence, místo toho ji zachránil
Díky vašim tipům jsme tentokrát v rámci seriálu Prima řeznictví vyrazili na ochutnávku do Koloděj a středočeských Říčan. A můžeme potvrdit, že obě navštívené prodejny masa a uzenin spojuje láska k tradici i poctivosti.
Za rakovinu plic nemůže jen kouření: Nová studie popsala potraviny, které mohou být nebezpečné
Už desítky let je jasné, že kouření stojí za drtivou většinou případů rakoviny plic. Nyní se ale objevují důkazy, že svou roli ve vzniku plicních nádorů může hrát nejen to, co člověk vdechuje, ale i to, co má na talíři.
Hudba ovlivňuje chuť. Skladatelka složila píseň, po níž se čokoláda zdá sladší
Čokoláda dokáže mít pozitivní účinky na psychické zdraví. Chtělo by se říct, že v souvislosti s úzkostí a depresí umí zázraky. Britská vědkyně Natalia Hyacinthová nedávno vytvořila píseň, u níž si ověřila, že hudba dokáže ošálit mozek.
Prima řeznictví na Zlínsku: Lidé žasnou nad párky s tajnou přísadou, láká je i tradiční podnik
Kvalitní řemeslná řeznictví štáby CNN Prima NEWS tentokrát mapovaly na Zlínsku. Objevily tam mimo jiné uherské párky s tajnou přísadou koření nebo lahodnou šunku, za kterou se sjíždějí zákazníci z celého okolí.
Výčepní roku je z Ostravy: Pomohli jsme mu s tréninkem, smějí se štamgasti
Máloco spojuje lidi v Česku tak, jako posezení v hospodě u piva. Ne nadarmo se zde pivní kultura dostala na seznam tradiční lidové kultury. Ovšem důležité také je, kdo a jak chmelový mok čepuje – a vůbec nejlépe tak letos činí hostinský z Ostravy.
Pozor na hovězí z Polska. Kontroloři objevili nebezpečnou bakterii v tataráku
Hlavní hygienický inspektorát v Polsku varuje před tatarským biftekem od výrobce Sokołów S.A. Důvodem je zjištění bakterie Escherichia coli. Polský inspektorát proto nařídil okamžité stažení tatarského bifteku z pultů regálů po celé zemi. Nákupy v polských obchodech jsou stále oblíbené u spousty českých spotřebitelů. Ti by si na zmíněný výrobek měli dát dobrý pozor.
Každý Čech ročně vyhodí 100 kilo jídla, v koši tak skončí 20 tisíc korun. Jak přestat plýtvat?
Každý Čech ročně vyhodí bezmála 100 kilogramů jídla. Nejčastěji plýtvají mléčnými výrobky, jako jsou například jogurty, kterých lidé nakupují více než spotřebují. Následuje pečivo, za které utratíme až tisíc korun měsíčně. Experti poradili, jak s tím přestat.
Vynikající úspěch českých a moravských vín. V Montréalu vyhrála 13 zlatých medailí
Česká republika zaznamenala skvělý výsledek na mezinárodní soutěži Sélections Mondiales des Vins Canada 2025 konané pod záštitou Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) a federace Vinofed. Tuzemská vína, která se utkala s více než 1 550 vzorky z 26 zemí, získala celkem 13 medailí. Velkou zlatou si odvezlo Vinařství Volařík za svůj Johanniter.
Mlékárny v kleštích: Češi se dočkají levnějšího másla a sýrů. Producenti čelí tlaku z Německa
V Německu se ve velkém zlevňují mléčné výrobky – máslo i plátkové sýry. Dobrou zprávou je, že se to podle odborníků už brzy začne projevovat i na cenovkách českých supermarketů. To se ale nelíbí mlékárníkům. Vyšší ceny za surovinu se jim prý stále nepodařilo promítnout do cen.
Pohlreich se návratu Ano, šéfe! obával: Na bláznivou dobu to mohlo být málo. Vydal i kuchařku
Každý čtvrtek můžete na obrazovkách televize Prima sledovat nové díly pořadu Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem. A slavný šéfkuchař k tomu všemu stihl napsat i kuchařku. V ní myslí i na čtenáře, kteří před Vánoci nechtějí trávit příliš mnoho času v kuchyni.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?