Jídlo a pití

Nejnovější příspěvky k tématu

Když zaklepe cukrovka. Závažnou nemocí trpí každý desátý Čech, na jaké příznaky si dát pozor?
Zdraví

Když zaklepe cukrovka. Závažnou nemocí trpí každý desátý Čech, na jaké příznaky si dát pozor?

Diabetes, česky cukrovka, patří dlouhodobě k celosvětově nejrozšířenějším onemocněním. Vedoucí lékárenské společnosti Superdrug Niamh McMillan popsal, jaké jsou příčiny vzniku různých typů cukrovky. A věnoval se i typickým příznakům, které mohou příchod nemoci ohlašovat. Patří mezi ně například neobvykle silný pocit žízně, hladu či únavy, popřípadě časté močení.

Žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i tři české pokrmy, vévodí skandinávská kuchyně

Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.

MAPA: Kde se dá dobře najíst do stovky? Některé podnikové jídelny jsou otevřené i pro veřejnost

Štáb CNN Prima NEWS tentokrát vyrazil za jídelnami a podniky, kde se dá najíst do 100 korun, na Havlíčkobrodsko a Kladensko. I v těchto končinách jsme narazili na provozovny, kde se daří skloubit dobré jídlo s přívětivými cenami. Jak prozradila jedna z restauratérek, důležité jsou optimalizace nákladů a dobré vztahy s dodavateli.

Levné máslo? Potravináři přišli s novým důvodem, proč to nejde. Nefér příběhy, namítá Výborný

Máslo od začátku roku mírně zlevňuje. V akci se nyní dá sehnat i za 45 korun. Ještě levněji ho ale koupíte u sousedů v Polsku. Podle prognóz by cena másla u nás měla ještě klesat. O tom však není přesvědčena Potravinářská komora, která tvrdí, že na cenu 30 korun za kostku můžeme už zapomenout. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se domnívá, že jsou výtky potravinářů nefér.

Švábi a nánosy špíny. Inspekce uzavřela část populární brněnské restaurace

Ve vyhlášené brněnské restauraci Butcher's Grill & Pasta v Králově Poli se ve skladu a v kuchyni vyskytovali švábi, zjistili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podzemní podlaží, kde se tato část provozu nacházela, nebylo zabezpečeno proti pronikání hmyzích škůdců. Podle snímků, které inspekce zveřejnila na síti X a také na webu Potraviny na pranýři, zaměstnanci restaurace také dlouhodobě zanedbávali úklid a byly zde nánosy špíny.

Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?