
Požár v Ostravě: Plameny zachvátily byt ve třináctém patře, hasiči evakuovali desítky lidí
Říká se: sto lidí, sto chutí – přesto však nalezneme jídla, která miluje téměř každý Čech. Jak by ale taková svíčková, smažený sýr či řízek dopadly u cizinců? To zhodnotil světový průvodce TasteAtlas, který přišel nejen s žebříčkem těch nejchutnějších tuzemských jídel, ale i těch nejhorších. Na které pokrmy nedáte dopustit a čemu byste se naopak obloukem vyhnuli? Hlasujte v anketách CNN Prima NEWS přímo v článku.
Redakce CNN Prima NEWS opět vyrazila hledat místa, kde se dá v Česku levně najíst. Tentokrát zamířila na Olomoucko za tradičním hanáckým pokrmem – makrelou na klacku. Další podniky, kde si hosté pochutnají za málo peněz, objevila i v Praze.
Obchodní řetězce nechtějí zbytečně vyhazovat zboží, u kterého je datum spotřeby na hraně. Ovoce nebo zeleninu pak prodávají v taškách – zákazníci sice nevědí, co v nich najdou, jejich nákupem však mohou ušetřit i stovky korun.
Maďarský guláš v konzervě, prodávaný obchodním řetězcem Lidl, obsahoval méně masa, než bylo uvedeno na etiketě. Na základě svého šetření o tom na sociální síti X informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Společnost, která produkt vyrábí, navíc podobnému problému čelila již nedávno.
Dubajská čokoláda, která je v poslední době velmi vyhledávanou cukrovinkou, dobyla i český trh. Řetězec Delmart ale jeden druh stahuje z prodeje, protože obsahuje nebezpečné toxiny.
Vanilkový cukr za korunu, jogurt za pět. Až o desítky procent se podle ekonomů za poslední roky zvýšil zájem o takzvané „zlevněnky“ – tedy obchody, které prodávají zboží s blížícím se nebo prošlým datem minimální trvanlivosti. Produkty jsou přitom zdravotně nezávadné a zákazníci je kupují ve velkém, protože mohou dost ušetřit. Údajně až padesát procent na jednom nákupu.
Bonvivant´s. Propojení sofistikovaného koktejlu, kvalitní konverzace se šarmantními barmany a hlavně – místo, kde se tak trochu ztratíte v čase. Tedy… vrátíte. Jak to v sofistikovaném podniku vypadá? Podívejte se v reportáži projektu Za barem.
Už na konci měsíce se mohou Češi těšit na čerstvé brambory. Ty rané jsou sice dražší, ale zase chutnější, protože nemají téměř žádnou slupku. Pěstitelé v Polabí hlásí, že porosty zatím vypadají dobře. O úspěšnosti hlavní sklizně na podzim rozhodne počasí v letních měsících.
Grilovací sezona klepe na dveře. To je jistě pozitivní zpráva. Ta negativní je, že hovězí výrazně zdražuje. Některé části meziročně o desítky procent. Zpracovatelé masa mluví o nedostatku masného skotu napříč Evropou. Obávají se, že lidé na už tak drahé hovězí maso úplně zanevřou.
Pistácie nad zlato. O tento druh oříšků je nyní ve světě obří zájem, a to zejména kvůli stále většímu zájmu o dubajskou čokoládu. Její náplň je právě z pistácií, přičemž jejich cena na trzích stále roste a začíná jich být nedostatek. Podle analytiků budou pistácie zdražovat i dál, dokud jejich cenu nesrazí nová sklizeň.
V prodejnách Hruška v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohli lidé koupit mražené kuře z Polska obsahující salmonelu. Veterináři spotřebitele varují, aby kuře nekonzumovali a výrobek vrátili v místě nákupu. V pondělí o tom informovala Státní veterinární správa (SVS). Bakterie rodu Salmonella způsobují onemocnění salmonelózu, které se zpravidla projevuje střevními potížemi. S nemocí se hůře vyrovnávají starší lidé, nemocní či malé děti.
Stále pro vás hledáme místa, kde se dá dobře a zároveň levně najíst. Tentokrát vyzkoušely štáby CNN Prima NEWS laciný oběd v Havířově a polední menu v Poděbradech.
Ochutnali jste sójový burger nebo mandlové mléko? Měli byste, podle supermarketů bude alternativních potravin na pultech přibývat. Obchody tak prý chtějí mimo jiné bojovat s obezitou v Česku nebo snižovat vlastní uhlíkovou stopu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je to ale nesmysl.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?