Jídlo a pití
Nejnovější příspěvky k tématu
Prima pekařství: Zákazníci jezdí do Liberce za plněnými rohlíky i kváskovým chlebem
Vstávají ve tři ráno, aby měli lidé ke snídani čerstvé housky a koláče. V seriálu Prima pekařství, který pro vás chystá redakce CNN Prima NEWS, vám ukazujeme nadšence, kteří své řemeslo dělají s láskou a zákazníci jim to oplácejí tím, že se každý den vracejí pro něco dobrého. Obě z navštívených pekařství se tentokrát nacházejí v Liberci.
Nová vláda slibuje omezení dovozu potravin. Podle kritiků to povede k dalšímu zdražení
Omezení dovozu nekvalitních potravin je jedním ze slibů nastupující vlády. Bez dovozů by ale potraviny mohly podle zástupce supermarketů výrazně zdražit a nad kvalitou by se prý měli zamyslet i někteří čeští výrobci. Končící ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pak tvrdí, že kontrola kvality je v Česku dostatečná.
Skvěle vypadá i voní, přesto si na tomto jídle nepochutnáte. Ve světě se prosazuje nový trend
Steaky, dorty, koláče či celá štědrovečerní večeře? To není menu pro šéfkuchaře, ale výzva pro řadu umělců, kteří vyrábějí extrémně realistické svíčky. Na první pohled byste se do jejich výtvorů s chutí zakousli – vypadají chutně a skvěle voní. Trend svíček věrně napodobujících oblíbené pokrmy nyní zaplavil zejména Spojené státy, upozornila stanice CNN.
Kurýři jako roboti. Obědy v pražském Karlíně doručují autonomní vozítka
Firma foodora od úterý nasadila v pražském Karlíně pět autonomních elektrických robotů pro rozvoz jídla. Budou lidem doručovat objednávky z restaurace McDonald’s v Thámově ulici v okruhu asi dvou kilometrů. Vozítka v úterý novinářům představili zástupci společnosti. Roboti se pohybují po chodnících rychlostí tři až šest kilometrů v hodině a orientují se s pomocí senzorů, umělé inteligence a strojového učení. Zároveň je monitoruje lidský operátor.
Whisky Life! Prague 2025 aneb Legenda na ročníku, který ukázal, že nejde jen o hezké stánky
Akce Whisky Life! Prague 2025 zase jednou ukázala, že Praha dokáže být světová. Festival zaplnil prostory Novoměstské radnice vůní kouře, vanilky, dřeva a především ambicí. Ať už jste přišli jako znalci, lovci limitek, nebo jen proto, že jste toužili po neotřelém zážitku, na letošním ročníku jste dostali balíček všeho. A intenzitou sršeli lidé, chutě i ceny.
Prima pekařství: V Sušici hostili olympioniky, v Plzni lákají na vánočky s přísadou „ručiček“
Se seriálem Prima pekařství vás vezmeme hned do dvou pekáren, konkrétně do Sušice a do Plzně. V Sušici se mohou pochlubit tím, že pekli chleba, koláče nebo preclíky českým sportovcům hned na dvou olympiádách. V Plzni pro změnu tradiční pekařství už naplno zadělává na vánočky, které určitě půjdou v následujících dnech na dračku.
Malér ve Francii: Zloději na farmě ukradli všechny jedlé šneky, vánoční to lahůdku
Zloději ukradli z farmy v severní Francii jedlé šneky v hodnotě 90 tisíc eur (2,2 milionu Kč). Farma L'Escargot Des Grands Crus, která se nachází nedaleko Remeše, dodává šneky do gurmánských restaurací a uvedla, že jí byla odcizena celá zásoba čerstvých a mražených šneků. To je před sváteční sezonou pořádná rána, uvedl server zpravodajské televize BBC.
Zapomenutý klenot českých sadů: Kdoule zrají jako poslední, přináší ale skvělou chuť a vitamíny
Na kdouli se už v Česku pomalu pozapomnělo. Jde však o chutné ovoce, které netrpí chorobami ani nepříjemným hmyzem. Kdouloň obecná se k nám ze střední Asie rozšířila už ve středověku a svého času byla na zahrádkách velmi populární. Pěstitelé ji doporučují kvůli chutným marmeládám, kompotům a jiným dezertům.
Prima pekařství v Ostravě: Kvasový chléb, který se peče 20 hodin, i tradiční šátečky
Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a poctivé těsto z pravého kvasu - to je kombinace, která neomrzí. Právě takový chléb vzniká každý den v Ostravě-Hrabůvce. A vyhlášené šátečky, pro které si jezdí zákazníci z širokého okolí, si v pekárně v Ostravě-Porubě zkusila upéct i reportérka CNN Prima NEWS.
Spotřeba vajec v Česku klesá, důvodů je víc. Jde přitom o superpotravinu
Češi je milují, přesto se jejich spotřeba výrazně snižuje. Řeč je o slepičích vejcích, mezi lety 1993 a 2023 klesl zájem o ně o čtvrtinu. Proč? Tolik lidí už nemá vlastní domácí chovy a v obchodech se kvůli rostoucí ceně kupují menší balení. Přitom jde o superpotravinu, zdůrazňují odborníci.
Kupované, nebo domácí cukroví? Srovnali jsme nabídku v Česku s Polskem
Dilema, jestli cukroví kupovat, nebo dělat doma, je věčné vánoční dilema. Rozděluje české domácnosti snad ještě víc než to, jestli dělat bramborový salát s majonézou, nebo bez ní. Redakce CNN Prima NEWS se vydala do českých a polských obchodů, aby se podívala, jaké cukroví a za jakou cenu lze koupit. Zjišťovala také, jestli se kupované sladkosti mohou přiblížit těm od babičky.
Cena obědových meníček roste. Už atakuje hranici 200 Kč, nejvíce zaplatí lidé v Praze
Dobře, rychle a levně. To je představa každého strávníka o poledním menu. Jenomže cena obědových meníček se zvedá. Podle dat společnosti Edenred za posledních pět let zdražila o 42 procent. Průměrná částka tak překročila 197 korun.
Cenová válka: Máslo jde na dračku, seženete ho i za 28 korun. Paráda, radují se zákazníci
Zatímco loni Češi před Vánoci zažívali bezmála máslový cenový horor, letos je zaděláno na pohádku. Řetězce rozjely souboj o to, který z nich nabídne kostku másla za lepší cenu. Ta nejvýhodnější je aktuálně 28 korun. Jenže zatímco zákazníci berou máslo po hrstech, výrobci se zlobí – cena totiž podle nich zdaleka nepokrývá náklady.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?