
Jídlo a pití
Nejnovější příspěvky k tématu


Návrat na Čertovku s Ano, šéfe!: Ze 120 položek na menu zbylo osmnáct, reakce jsou smíšené
Další díl seriálu Ano, šéfe! se odehrál v penzionu Na Čertovce v Červené Vodě na severu Moravy. Zdeněk Pohlreich míní, ale život mění. A proto jsme se tam za čerstva vypravili zjistit, kam se rok po natáčení restaurace posunula.

Podzimní houbařská sezóna je v plném proudu. Podívejte se na mapu, kde nejvíc rostou
Víkendové oteplení a slunečné počasí přímo vybízejí k procházkám v lese. Houbařská sezona je přitom v plném proudu, v některých oblastech Česka se lidé chlubí plnými košíky. Kde úlovky nejlépe hledat? Napoví aktualizovaná mapa pravděpodobnosti růstu hub Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Skvělá řeznictví jsou i ve Vsetíně. Díky kvalitě a dlouholeté tradici mají věrné zákazníky
Seriál Prima řeznictví pokračuje dál. Tentokrát jsme navštívili dvě provozovny ve Vsetíně. Mají mnoho společného: dlouholetou tradici, nabídku kvalitních domácích produktů a masa, kterou si získaly věrné zákazníky.
Potravináři varují před nebezpečným kuřecím z Lidlu: Maso prodávali i přes hnilobný zápach
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prostřednictvím svého projektu Potraviny na pranýři varuje před nebezpečným kuřecím masem. Potravináři ho objevili v prodejně supermarketu Lidl. Výrobek zapáchal jako zkažené maso a nepovažuje se za bezpečný ke konzumaci.
Prima řeznictví: Ve středních Čechách láká lidi poctivá šunka, na Olomoucku uzené či klobásy
Poctivé řemeslo, čerstvé suroviny a láska k tradici – to jsou základy, na kterých staví rodinná řeznictví. Reportéři CNN Prima NEWS v rámci seriálu Prima řeznictví vyrazili do dvou prodejen masa a uzenin ze Středočeského a Olomouckého kraje.
Nebezpečné jahody z Polska se objevily na českém trhu. Jsou plné pesticidů, varuje inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala před jahodami z Polska, které nabízel stánek v Liberci. Testy prokázaly, že ovoce obsahuje šestinásobek povoleného množství pesticidů. V úterý o tom inspekce informovala prostřednictvím svého portálu Potraviny na pranýři.
Lékem na zdražování potravin je zastropování cen, tvrdí hnutí ANO. Protitržní, zní od oponentů
Podle hnutí ANO je receptem na zastavení zdražování potravin zastropování marží pro potravináře a obchodníky. Vládní politici tento krok však vnímají jako protitržní, který by ve výsledku nic nezměnil. Zemědělský svaz i Potravinářská komora by návrh podpořily.
Mrtvé myši mezi pečivem i plísně na stěnách. Inspekce uzavřela Rašnerovu pekárnu ve Vyškově
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pátek uzavřela Rašnerovu pekárnu ve Vyškově. Během kontroly tam našla živé i mrtvé hlodavce, hmyz a plíseň na stěnách. Informovala o tom prostřednictvím svého profilu Potraviny na pranýři.
Nebezpečná klobása z Agrofertu: Stahují ji z prodeje kvůli obsahu olova. Mluvčí se omlouvá
V myslivecké klobáse od výrobce KMOTR - Masna Kroměříž, který spadá do holdingu Agrofert, bylo nadlimitní množství olova. Upozornila na to ve čtvrtek Státní veterinární správa (SVS). Lidé mohli masný výrobek zakoupit v prodejnách Makro. Nadlimitní množství olova může podle veterinářů představovat riziko zejména při dlouhodobé konzumaci. Agrofert uvedl, že zjišťuje příčiny překročení koncentrace látky.
Prima řeznictví: V Praze láká na vyhlášenou tradiční sekanou, na Jablonecku sází na lokálnost
Vyhlášená sekaná, párky, špekáčky anebo třeba domácí klobásy. Malá rodinná řeznictví lákají na speciality s lety ověřenou recepturou a funguje to. Přestože jsou jejich výrobky často dražší než ty v supermarketech, o zákazníky nouzi nemají. Potvrzují to příklady z Prahy nebo Jizerských hor.
Poděkování Danu Brownovi: Black Angel’s Bar představuje koktejly inspirované jeho dílem
Americký spisovatel Dan Brown zasadil svůj nejnovější román Tajemství všech tajemství do Prahy a mezi dějiště příběhu zařadil i koktejlový bar Black Angel’s. Ten se v knize objevuje hned několikrát, jednou dokonce v pasáži, která významně ovlivní další děj. Bar se rozhodl autorovi poctu oplatit a připravil speciální menu se čtyřmi koktejly inspirovanými Brownovou tvorbou i konkrétními motivy z knihy.
Brambory zlevnily za pár měsíců až o polovinu. Zemědělci už vědí, že na úrodě prodělají
Zatímco v létě podražilo například máslo nebo mouka, brambory za pár měsíců zlevnily až o polovinu. Sklizeň již začala například na Vysočině. Tlak na výkupní cenu je obrovský, zemědělci už nyní vědí, že na úrodě výrazně prodělají.
Palírny se radují z úrody švestek a meruněk. Přesto zdraží
Letošní sezona je v jihomoravských palírnách spíše průměrná, část z nich musela kvůli růstu spotřební daně a dalších nákladů zvyšovat ceny. V některých částech kraje se ale urodilo hodně meruněk a všude očekávají dobrou úrodu podzimních švestek. Oznámili to majitelé a zástupci několika oslovených palíren v kraji.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?