
Stržené střechy, kroupy, stromy na autech. Hulínem se prohnala silná bouře, lidé sčítají škody
Ochutnali jste sójový burger nebo mandlové mléko? Měli byste, podle supermarketů bude alternativních potravin na pultech přibývat. Obchody tak prý chtějí mimo jiné bojovat s obezitou v Česku nebo snižovat vlastní uhlíkovou stopu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je to ale nesmysl.
Více než stovka dětí v Indii onemocněla ze školního oběda, ve kterém se našel mrtvý had. Případ začala vyšetřovat Národní komise pro lidská práva (NHRC), která zjistila, že i poté, co z hrnce vytáhl hadí mršinu, kuchař v jídelně dál školákům nakládal porce. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Nebaví vás pít jen Mojito a Cuba Libre? Chcete zažít něco nového, ale nevíte, jak a kde začít? Pak je pro vás 6. květen ta nejlepší doba – startuje totiž Prague Cocktail Week, tedy týden koktejlů, který vás přenese do srdce těch nejprestižnějších barů a nabídne ty nejluxusnější drinky za exkluzivní cenu.
Obchodní řetězec Makro stahuje z prodeje závadný olivový olej. Při kontrole se totiž zjistilo, že obsahuje zvýšené hodnoty chemické kontaminace minerálními oleji. Zakoupené výrobky lze vrátit do konce května. Řetězec o tom informoval v tiskové zprávě.
Martini. Na světě se zřejmě nenajde žádný jiný nápoj, který by byl větším synonymem pro celou rozmanitou kulturu s natolik dalekosáhlým vlivem dvou ingrediencí, jejichž tandem nemusí výhradně zůstat u párového řešení. Řekne-li se totiž martini, vytane člověku na mysli nepřeberné množství možností, od specifického tvaru sklenic, přes různé knihy a filmy, až po ekvivalent vůči určitému životnímu stylu elit. Martini je ovšem více než hrou ginu a vermutu. Je symbolem modernity i univerzálním prostředkem vyjádření, který shodou okolností letos slaví výjimečné jubileum – 100 let od prvního představení ikonické martini glass.
Obchodní řetězec Tesco stahuje z prodeje balení kuřecích prsou, obává se totiž, že produkt může obsahovat bakterie salmonely. Zákazníkům, kteří si inkriminované maso zakoupili, řetězec v prohlášení na svém webu slibuje vrácení peněz.
Ve Znojmě se soutěžilo o nejlepší nakládanou okurku, a to hned v několika kategoriích. Porotci museli podepsat mlčenlivost, protože vítěze královské, výběrové a pálivé okurky se lidé dozví až za pár měsíců.
Dlouhá léta fungující První doubravnickou restauraci v Brně v ulici Milady Horákové zavřela v úterý Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Důvodem byl kromě jiného výskyt švábů, řekl ve středu mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Restaurace nebyla ani zabezpečena proti pronikání hmyzích škůdců. Stav restaurace zveřejnila inspekce na webu Potraviny na pranýři.
Velikonoční pondělí s sebou každoročně přináší také nadbytek vařených vajec a lámání si hlavy nad tím, jak je zpracovat. Evergreenem je tradičně vajíčková pomazánka, redakce CNN Prima NEWS však připravila další tipy, co s vajíčkovou koledou a jak ji nejlépe skladovat.
Potravina, která má na sobě nápis protein, jde takzvaně „na dračku“ navzdory vyšší ceně. Obchodníci si tak zboží s vyšším obsahem bílkovin pochvalují. Výživoví poradci je ovšem považují za jakousi zkratku, která ve výsledku nemusí být ani zdravá.
Na potravinový trh se dostaly závadné výrobky. Ke stažení z prodeje muselo přistoupit hned několik obchodních řetězců. Závadou byla například virová kontaminace nebo výskyt plísní.
Naklíčená zelenina může být nebezpečná i prospěšná, záleží na tom, o jaký druh se jedná. Zatímco brambory mohou představovat riziko a v krajním případě mohou vést k otravě kvůli přítomnosti solaninu, z česneku a cibule se během klíčení stává skutečná vitamínová bomba, píše web Kupi.cz.
Velikonoce se blíží a většina z nás proto dokupuje především potraviny. Letos se prodraží hlavně pečivo. Největšími meziročními skokany v růstu cen jsou vejce a máslo. Ovšem supermarkety se zároveň předhánějí ve slevových akcích. Na nich lze výrazně ušetřit, stačí jen vydržet.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?