Jídlo a pití
Nejnovější příspěvky k tématu
Známý řetězec končí v Česku s e-shopem. Místo toho plánuje postavit nové kamenné obchody
Billa koncem ledna končí s nákupy přes svůj e-shop, přičemž se chce zaměřit na provoz kamenných prodejen a expresní doručování prostřednictvím kurýrů. Obchodní řetězec o tom informoval na svém webu.
Prima pekařství: Za vyhlášeným chlebem i rohlíky se sádlem jezdí lidé do Dobřan i Plzně
Se seriálem Prima pekařství, který pro vás chystá redakce CNN Prima NEWS, se vydáváme na místa, kde se peče poctivě a s láskou. V Dobřanech už desítky let nepřetržitě živí vlastní kvas, ze kterého připravují vyhlášený chleba. V dalším pekařství zase dělají rohlíky, do kterých se přidává farmářské sádlo, a díky tomu vydrží vláčné několik dnů.
Od hladu k luxusu: Příběh „nejlepší rýže světa“ dobyl svět. Jak obstála v testu CNN?
Nejdražší japonská rýže Kinmemai Premium se prodává v přepočtu za více než 1 500 korun za méně než kilogram a získala si světové uznání díky své kvalitě a chuti. Za projektem stojí 91letý Keiji Saika, který chce zvednout povědomí o japonské rýži a podpořit zemědělce k pěstování těch nejkvalitnějších odrůd. Přestože výroba není zisková, Kinmemai Premium představuje symbol japonské vášně a snahy o dokonalost. Podívejte se, v čem spočívá její tajemství.
Slizák, liška nálevkovitá či václavka. Podzimní houby překvapí výbornou chutí. Kde je najdete?
Houbařská sezóna zdaleka nekončí. Na své si v těchto dnech přijdou hlavně zkušenější houbaři, díky pestré škále podzimních druhů hub je v lesích opravdu z čeho vybírat. Hojně se daří lišce nálevkovité i slizáku mazlavému, tedy slizké šedofialové houbě, která se řadí mezi nejlahodnější druhy. Podmínky jsou vhodné i pro strmělku mlženku, silně aromatickou houbu, která ne každému může vonět.
Řetězec v Česku prodával fíky plné chemie. Kontrola odhalila pětinásobek povoleného množství
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve čtvrtek varovala před nebezpečným ovocem prodávaným v obchodním řetězci Kaufland. Ve fících odhalili kontroloři pětinásobek povoleného množství pesticidu.
Na českých pultech se objevilo závadné maso nebo těstoviny. Supermarkety varují před konzumací
České supermarkety stahují ze svých pultů některé zboží a varují své zákazníky, aby produkty nekonzumovali. Jde o maso, kukuřičné těstoviny nebo sirup. Vadné kusy mohou lidé bez účtenky vrátit a dostat zpět peníze.
Případů drink-spikingu rapidně přibývá. Pachatelé často unikají spravedlnosti
Rada „hlídej si své pití“ už dávno není jen rodičovské moralizování. Drink-spiking, neboli tajné vhození drogy do nápoje, zažil podle průzkumu každý třetí mladistvý. Každý druhý o něm slyšel od někoho z okolí. Přesto u nás není samostatným trestným činem, většina pachatelů tak postihu uniká, pokud jejich útok neskončí třeba sexuálním násilím.
Brno oslavilo svátek svatého Martina. Největší košt se konal již po dvacáté
Svatý Martin v úterý dorazil i do Brna a slavnostním otevřením prvního letošního vína zahájil největší svatomartinský košt v Česku. Brněnské náměstí Svobody ožilo touto tradiční událostí už po dvacáté.
Další průšvih KFC: Inspekce odhalila rizikové rozmrazování masa
V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. Informoval o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Jedná se už o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC od konce léta.
Nejvyšší čas objednat vánoční cukroví: Ceny letos vyletí nahoru. Za co si nejvíc připlatíme?
I když si na Vánoce ještě pár týdnů počkáme, přesto jsou přípravy vánočního cukroví v plném proudu. Kdo ho raději kupuje od cukrářů, má nejvyšší čas je objednat. Každopádně si za to domácí i kupované letos připlatíme.
Prima pekařství: Na loupáky do Poděbrad. V Praze zas mají preclíky, které miloval Václav Havel
Redakce CNN Prima NEWS připravila nový seriál s vůní čerstvě upečeného chleba a tradičních receptů. Jmenuje se Prima pekařství a představí poctivé české pekaře z různých koutů republiky. V prvním díle zamíříme do Poděbrad ve Středočeském kraji a podíváme se také do Prahy.
Teplotní šok pro česká vejce: Nová norma ušetří producentům energii, cena však neklesne. Proč?
Producenti a prodejci vajec dosáhli svého. Od nového roku je budou moci skladovat při teplotě až 24 stupňů Celsia. To by prý mělo snížit náklady na energie o deset procent. Jenže na cenovkách to podle drůbežářů nepoznáme. Vajec je v Evropě nedostatek – jak kvůli vysoké poptávce, tak kvůli přestavbám na bezklecové chovy.
Špína v oblíbené cukrárně. Inspektoři podnik zavřeli, objevili řadu problémů
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pátek uzavřela cukrárnu v centru Hradce Králové. Při kontrole byla odhalena řada přestupků proti hygienickým požadavkům. Inspektoři o tom informovali na svém webu Potraviny na pranýři.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?