Jídlo a pití

Nejnovější příspěvky k tématu

Evropská unie

Čekají české zemědělce krušné časy? Do Evropy by se mohlo dovážet mléko z Indie

Do Evropy míří levnější potraviny z celého světa, což není dobrá zpráva pro české zemědělce. A nejde jen o ukrajinskou pšenici nebo drůbeží maso. Další na řadě může být mléko. Po dohodě o volném obchodu s Novým Zélandem připravuje Brusel podobnou s Indií. Ta je přitom největším světovým výrobcem mléka a jeho produkci zvyšuje nejrychleji ze všech zemí.

Nebezpečné sušenky s kousky kovů stahuje další obchodní řetězec. Pozor na jiný obal

Potenciálně nebezpečné čokoládové sušenky stahuje po Kauflandu také obchodní řetězec Billa. V něm se prodávají pod názvem BILLA Premium Soft Cookies with dark, milk and white chocolate. Řetězec tak reagoval na upozornění dodavatele Banketbakkerij Merba BV, že sušenky mohou obsahovat kovové předměty. Upozornění se týká výrobků o váze 210 g s datem minimální trvanlivosti do 12. prosince 2024.

Originální bistro s izraelským falafelem. Herečka a masér ze Slovenska nadchli Moravu

Martina je vystudovaná muzikálová herečka a lektorka tance a Slavo je vystudovaný masér. Oba pochází z východního Slovenska. Roky spolupráce a silného přátelství se Shlomem, Izraelcem žijícím v Londýně, vyústilo v touhu otevřít podobný typ podniku i u nás. Nejslavnější falafel londýnského Portobello marketu přinesli na brněnskou gastro scénu. Shlomo sympatické dvojici s velkou důvěrou svěřil tajný recept na pravý izraelský falafel, který během 24leté kariéry zatím nikomu neprozradil. Dostali tak jedinečnou šanci pokračovat v jeho šlépějích a přinést tak slavný portobellský falafel do ulic Brna. Jako jediní pokračují v jeho tradici, jsou další generací londýnského Falafel Kingu, a to jim dává jedinečnou příležitost sdílet se zákazníky intenzivní chutě a vůně, které falafel přináší. Za každou kuličkou falafelu a lžičkou humusu se skrývá obrovská vášeň a láska, se kterou jídlo připravují. Nemohli proto ujít pozornosti společnosti MAKRO ČR a stali se vyvolenými projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Ukrajinské obilí v Česku? Raději jim dejme peníze, míní Havlíček. Výborný má také jasno

Podpora Ruskem napadené Ukrajiny je v pořádku. Pokud jde ale o dodávky obilí do zemí EU, Ukrajinci by měli dodržovat unijní pravidla. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS se na tom shodli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podle nich by ukrajinská produkce měla proudit především do zemí třetího světa. Celý problém by mohl řešit princip vratných kaucí či cel.

Podezřelé ceny cukru. Antimonopolní úřad odhalil výrazné navýšení marží na pultech řetězců

Vyšetřovatelé Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při mapování výroby a trhu s cukrem zjistili podezřelé zvýšení marží v obchodních řetězcích. Provedli proto čtyři místní šetření, získané materiály teprve vyhodnocují. Novinářům to ve čtvrtek sdělil místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb. Šetření reagovalo na výrazný nárůst maloobchodních cen na přelomu let 2022 a 2023.

Česko popelnicí Evropy? Na pultech jsou zrádné brambory z Francie, na degustaci pohořely

V českých supermarketech se objevily rané odrůdy brambor z Francie. Na první pohled vypadají krásně, ale chuťově zcela pohořely, uvedl pro CNN Prima NEWS místopředseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Třebíč Miroslav Muška. Obchody by podle zemědělců z Výzkumného ústavu bramborářského sice rané odrůdy v tento čas neměly vůbec nabízet, zákon to však nezakazuje.

Vařte po světě a vraťte se, ať gastro jede! Divoká holka v šumavském bistru nabízí mušle i šneky

Divoká holka ze Šumavy, která milovala dobré jídlo a pití tak silně, až jí to dovedlo k vlastnímu podniku, kde si může plnit své sny. Tak o sobě mluví Jitka Sauvage, která provozuje rodinné bistro uprostřed šumavských lesů, u rybníka, s jedinečnou atmosférou a mega poctivou kuchyní. Představte si kemp ze sedmdesátých let s několika chatkami a prostorem na postavení stanu. A to vše zasazené do přírody u rybníka nedaleko hradu Kašperk. Čekáte v nabídce místního kiosku maximálně smažený sýr a klobásu. A v nabídce Divokýho Bistra najdete mezinárodní, asijskou a francouzskou kuchyni. I to je jeden z důvodů, proč se sympatická kuchařka stala jednou z vyvolených v projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?