
Strach o Felixe Slováčka: Udělalo se mu špatně v letadle, musela pro něj záchranka
Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.
Zpráva, která zasáhne naše peněženky. Obědy v restauracích opět plošně zdražily. Od roku 2020 se ceny v některých regionech zvedly až o 50 procent. Důvodem jsou nejen dražší suroviny, ale také personál, který provozovatelé musí platit lépe než dřív. Nejhlouběji do kapsy sáhnete v Praze a v Brně, o něco méně zaplatíte ve Zlíně nebo třeba v Olomouci.
Káva – životabudič, nebo nezdravá závislost? Zatímco Finsko patří k největším konzumentům kávy na hlavu, Česká republika se pohybuje s průměrnou denní spotřebou 1,25 šálku na osobu kolem 20. místa na světě. O tomto nápoji koluje řada mýtů a pověr. Čtyři lékaři různých specializací proto představili zdravotní benefity, které z kávy člověk může mít – pokud se ovšem vyvaruje běžných chyb.
Malá rodinná řeznictví jsou u Čechů stále oblíbená, i přesto, že u nich zákazníci často zaplatí více než v supermarketech. Někteří nedají dopustit na čerstvé maso, jiné lákají vyhlášené speciality, pro které jezdí i z velké dálky. Například v jihočeské Soběslavi i Českých Budějovicích si zakládají na vlastní směsi koření.
Jahody, hrášek, česnek, cibule nebo třeba okurky. Oblíbené samosběry ovoce i zeleniny pokračují i na začátku letních prázdnin. Pokud rádi zavařujete okurky nebo dáváte přednost kvašákům, máte nejvyšší čas. Sezóna je v plném proudu a zemědělci upozorňují, že nepotrvá příliš dlouho.
Ledovou tříšť lidé, zejména v létě, považují za ideální prostředek k tomu, jak se zchladit a ještě si pochutnat. Co však mnozí nevědí, je, že děti po její konzumaci mohou zkolabovat. Důvodem je látka glycerol, sloužící jako náhražka klasického cukru. Díky této bezbarvé kapalině navíc tříšť nezmrzne. Odborníci z Agentury pro potravinové standardy (FSA) v Británii s ohledem na nedávno vydanou studii mapující dopady užívání tříště u dětí varují rodiče před konzumací jejich ratolestmi.
Tradice, kvalita a poctivé suroviny. Lidé na malá řeznictví stále slyší. I když si za některé výrobky musí připlatit, neváhají pro ně dojíždět. Na oplátku získají netradiční pochoutky s nezaměnitelnou chutí. Dopustit nedají například na škvarky.
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu 239 310 vajec producenta AGRI – M z Mistřic na Uherskohradišťsku. Kvůli nadlimitnímu množství antibiotik mohou být závadná, sdělil v pátek mluvčí SVS Petr Vorlíček. Vejce podnik vyprodukoval od 9. do 26. června, jeho jednatelka Milada Oklešťková pochybení odmítla. Látka se podle ní do vajec dostala prostřednictvím krmiva, které firma odebírá od jiného dodavatele. V případě, že mají spotřebitelé vejce doma, neměli by je podle veterinářů jíst.
Řetězec KFC uzavře všechny své pobočky v Dánsku. Úřady totiž odhalily rozsáhlé podvody s trvanlivostí masa, které trvaly několik let. Bývalí zaměstnanci potvrdili, že šlo o běžnou praxi provozovatelů. Odpovědná společnost již reagovala, že přijala řadu nezbytných opatření, a to včetně výzvy k odvolání všech, jimž poskytla oprávnění provozovat franšízu. Reportáž odvysílala tamní televize DRTV.
Oblíbená obědová meníčka v Česku neustále zdražují. Stále se ale najdou podniky, kde se najíte do 100 korun. A pochutnat si můžete i na specialitách z jednotlivých krajů. Aktualizovaný přehled desítek restaurací, jídelen, bufetů i řeznictví najdete uvnitř tohoto článku.
Světový den námořníků. Právě tento svátek, který připomíná důležitost námořní dopravy, se slaví 25. června. A to si zaslouží něco speciálního. Co třeba intenzivní chuť námořnického ginu s označením „NAVY Strength“, neboli námořnická síla?
Léto, slunce a sklenka vína s příběhem. Pokud přemýšlíte, jak letos prožít volné dny jinak než u moře, máme pro vás inspiraci: vydejte se na jižní Moravu. Kraj, kde se chuť vína mísí s historií, přírodou a pohostinností. Ať už vás láká putování po cyklostezkách, procházky vinicemi nebo jen klidné posezení nad sklenkou něčeho výjimečného – na Moravě si přijde na své každý. A jedním z vrcholů letošní sezony je bezpochyby archivní degustace v Habánských sklepích ve Velkých Bílovicích.
Značné množství zkaženého masa a masa neznámého původu našly při kontrole řeznictví s bourárnou na Starém Brně inspektorky Krajské veterinární správy pro jižní Moravu. Nevyhovující byly také hygienické podmínky. Maso inspektorky znehodnotily modrou barvou a nařídily zlikvidovat a s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?