Jídlo a pití

Nejnovější příspěvky k tématu

Netradiční dezert v Rakousku: Moderátor zkombinoval řízek a čokoládu, je z toho hit

Rádiový moderátor Mario Batka se rozhodl zkombinovat netradiční ingredience. Ve spolupráci s odborníky vyvinul takzvanou schnitzel čokoládu, tedy čokoládu vyrobenou z ingrediencí na tradiční vídeňský řízek. Podle svých slov tak chtěl bojovat se současnou popularitou dubajské čokolády, jeho experiment však zatím sklízí velký úspěch, píše deník Heute.

Boj o kvalitu potravin: Norma zajistí, aby byl hummus opravdu z cizrny. Ovlivní řadu potravin

Koupili jste si slunečnicový chléb a měli jste pocit, že je v něm málo semínek? Nebo třeba cizrnovou pomazánku, která cizrnu „viděla jenom z rychlíku“? Taková situace skutečně může nastat. České předpisy totiž ne u všech potravin definují minimální množství surovin, podle kterých se následně pochutina jmenuje. Od léta by se to ale mohlo změnit.

Jak inovace mění pravidla hry v maloobchodu? Zjistěte to na Retail Summitu 2025

Nakupování už dávno není jen o plných regálech a frontách u pokladen. Virtuální asistentky v mobilních aplikacích pomáhají s výběrem kosmetiky, zatímco samoobslužné prodejny s umělou inteligencí hlídají, aby zákazníci nezapomněli namarkovat zboží. Elektronické cenovky zase zajišťují, že zaplatíte vždy tu správnou cenu. Podle Jana Patery ze společnosti Blue Events, která organizuje Retail Summit – největší konferenci o maloobchodu v Česku, se letos obchodníci budou předhánět v inovacích. „Půjde ale o to, kdo se lépe trefí do srdce zákazníka,“ říká Patera. Letošní Retail Summit proběhne v Praze na konci března.

Kuřecí křídla známého českého výrobce obsahují nebezpečnou bakterii. Nejezte je, varují experti

Státní veterinární správa (SVS) stahuje z prodeje kuřecí křídla výrobce Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert, která obsahovala bakterie listerie. Společnost vyrobila zhruba 670 balení, ve skladě se podařilo zadržet přes 500 balení, dalších 150 ale mohli lidé zakoupit. Spotřebitelé, kteří výrobek koupili, by podle SVS maso neměli konzumovat, bakterie může způsobit onemocnění zvané listerióza. Mezi jeho příznaky patří například horečka, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, zvracení nebo vodnatý nekrvavý průjem. SVS o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Agrofert uvedl, že na stahování spolupracuje s prodejci a omluvil se zákazníkům za vzniklé problémy.

Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?