Jídlo a pití

Nejnovější příspěvky k tématu

Česká pošta vám nově přiveze nákup. Ekonomové nápad chválí i kritizují, lidé se posmívají

Česká pošta nově rozváží i potraviny. Zatím pouze v 25 obcích v mikroregionu Hlinecko. Pokud bude služba úspěšná, rozšíří se i do jiných oblastí. Pošta na projektu spolupracuje se sítí malých prodejen. Za dovoz potravin si zákazníci zaplatí 77 korun. Někteří ekonomové ovšem namítají, že státní podnik pobírající dotace bude takto konkurovat soukromému sektoru.

Známý řetězec prodával pochybné těstoviny. Obsahovaly mnohem méně vajec, než uváděl obal

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili u těstovin typu tagliatelle prodávaných v obchodním řetězci BILLA výrazně nižší obsah vajec. Laboratorní testy koncem září prokázaly, že potravina obsahovala namísto proklamovaných dvaceti procent vajec jen necelých dvanáct. Podle čtvrtečního vyjádření SZPI na síti X byla spotřebitelům tím pádem poskytnuta zavádějící informace.

Obchody v Praze prodávaly sýr obsahující nebezpečnou bakterii. Nejezte jej, varují experti

Ve dvou pražských prodejnách společnosti Fransýr mohli lidé zakoupit francouzské sýry obsahující bakterie, které způsobují průjmové onemocnění yersiniózu. Jednalo se o dvě varianty sýru Mont d'Or od francouzského výrobce Fruitière des Jarrons, většinu z celkem 36 kusů balení se podařilo z prodeje stáhnout, sedm kusů ale zákazníci koupili. Veterináři doporučují sýr nekonzumovat a vrátit zboží v místě nákupu, informovala v pondělí Státní veterinární správa.

Propojení kulinářství a unikátních koktejlů? Bar Monk nabízí jízdu nečekaných chutí i barev

Ve dne bistro, večer bar. Řeč je o pražském podniku Monk, který sídlí na Maltézském náměstí, tedy stejné adrese, jako někdejší proslulá restaurace U Vladaře. První pobočka bistra byla otevřena před šesti lety na Starém Městě v Michalské ulici. Dnes se ale projekt rozrůstá a do čela barového týmu se postavil ostřílený Matěj Kochan, jehož předchozím působištěm byl pražský bar AnonymouS. Čím je se svým týmem originální a jak propojuje koktejly s kulinářstvím, jsme zjišťovali s pořadem Za barem.

The Cocktail Balance 2.0: Moderní příručka barmana aneb Od umění k vědě

Očekávané pokračování knihy The Cocktail Balance 2.0 od Stanislava Harciníka je připraveno k vydání v polovině listopadu. Moderní příručka pro barmany rozdělená do tří částí – teoretické, praktické a inspirativní – pokrývá na 290 stranách všechny aspekty této profese. V teoretické části Harciník servíruje poznatky, které získal vlastní zkušeností, od kreativity až po výpočet nákladů na koktejl, dělí se o metody, postupy a body, které je třeba mít na paměti. Zážitek hosta je rovněž nesmírně důležitý a řada kapitol se zabývá různými aspekty, které ho ovlivňují, včetně pohostinnosti, designu či neurogastronomie.

Jaké jsou nové trendy v oblasti jídla a pití. Jak nám moderní technologie usnadní pěstování a výrobu čerstvých potravin? A budeme si po období covidu, války a vysoké inflace vůbec moci dovolit naše oblíbené potravinářské výrobky?