Rána pro český sport. Zemřel Pavel Ploc, úspěšný biatlonista a otec známého skokana na lyžích

V 80 letech zemřel dvojnásobný olympionik a člen Síně slávy českého biatlonu Pavel Ploc. Ve svém sportu byl velkým průkopníkem, mistrem republiky se stal hned čtyřiadvacetkrát. Jeho synem je dvojnásobný olympijský medailista ve skoku na lyžích.

Moc se těšil, že se podívá na nadcházející mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, ale velká biatlonová sláva se nakonec bude muset obejít bez něj. Pavel Ploc, legenda českého sportu 60. a 70. let, krátce po svých osmdesátých narozeninách zemřel.

Nejen pro biatlon je to velká rána.

Ploc se zúčastnil olympiád 1968 v Grenoblu a 1972 v Sapporu. Pětkrát startoval na mistrovství světa, jeho nejlepším výsledkem z individuálních závodů tam bylo 8. místo. Roku 1969 byl v Zakopaném členem štafety, která dosáhla na senzační čtvrté místo.

Ve svém sportu, momentálně tak populárním, byl považován za průkopníka. Na republikové úrovni nasbíral těžko uvěřitelných 24 titulů. Později jako trenér vychoval další generace talentů.

Ve stejné roli se navíc staral i o syna Pavla, z něhož vyrostl jeden z nejlepších skokanů na lyžích planety - na olympiádě 1988 v Calgary získal stříbrnou medaili, o čtyři roky dříve v Sarajevu bronzovou. Ve sportu se prosadil i další Plocův potomek Tomáš, který reprezentoval v severské kombinaci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrah Roubal nebo Stodolovi na jednom tetování? Provokatér z Clashe to přehnal, říká promotér

Tagy: