Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel se na Koljovi nebo Samotářích

Svět českého filmu zasáhla smutná zpráva. Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel filmový producent Jan Jíra. Podílel se na filmech, jako jsou například Kolja nebo Samotáři, a v roce 2023 obdržel Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. V pondělí o tom informoval web Blesk.

Producent a příležitostný herec Jan Jíra zemřel jen pár dní před filmovým festivalem v Karlových Varech, kde měl hosty poctít svou návštěvou. Dožil se sedmaosmdesáti let, informoval v pondělí Blesk. Zprávu o jeho smrti rozšířil lounský zastupitel Pavel Janda se slovy: „Honzo, díky za všechno. Budeš nám všem moc chybět. Účast rodině a všem blízkým.“

ČTĚTE TAKÉ: Hlavní železniční koridor v Česku stojí. Porucha vedení omezila desítky spojů

„Jeho láska k filmu a smysl pro podnikání se neutvářela na školách ani v kurzech, ale přímo v životě tváří v tvář lidem a poválečným dějinám na malých českých městech: v Lounech, Chebu, Žatci a znovu v Lounech. Jan Jíra tam založil filmové kluby nebo kina filmového diváka,“ píše se na ČSFD.

Jíra, který byl původním povoláním učitel, inicioval v roce 1995 vznik společnosti Cinemart, v jejímž čele stál do roku 2004, píše web Kinobox. Věnovala se distribuci českých, evropských a nezávislých filmů. Jako koproducent se podílel na snímcích Kolja, Samotáři nebo Jedna ruka netleská. Byl také posledním ředitelem státní Ústřední půjčovny filmů.

Kromě toho působil také jako příležitostný herec. Zahrál si například v Nejisté sezóně, Akumulátoru 1 nebo Eliška má ráda divočinu.

V roce 2023 mu byl udělen Český lev za mimořádný přínos české kinematografii. Ve stejném roce mu také lounští zastupitelé udělili titul čestného občana města Louny, napsal web města.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na péči o autistického syna zůstala Pavlína sama. Úlevu přináší jízda na kole, vznikla sbírka

Tagy: