V Klánovickém lese jí střelec z fakulty zabil muže a dceru. Pozůstalá žena prolomila mlčení

Pietní místo v Klánovickém lese

Brutální vražda manžela a dvouměsíční dcery v Klánovickém lese z prosince loňského roku jí obrátila život naruby. Žena, jejíž nejbližší usmrtil střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nyní promluvila, aby poděkovala dárcům, kteří jí finančně pomohli prostřednictvím sbírky vyhlášené na webu Znesnaze21.cz. Kromě slov díků zmínila i oblíbený citát svého muže.

„Dva životy vyhasly. Ztráta a bolest jsou nepopsatelné. Rozhodla jsem se, že i přes to všechno ale svůj život vyhasnout nenechám a pokusím se ho žít pro sebe a svého syna naplno a nejšťastněji, jak dokážu. Tak jak by si to přál můj muž. Rozhodla jsem se nebýt vůl a zůstat člověkem,“ uvedla v poděkování na dárcovské platformě Znesnaze21.cz pozůstalá. Na její podporu lidé vybrali celkem 12,4 milionu korun.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský sportovec utekl před válkou, v Německu ho ubodal mladík tureckého původu

Vyjádřením nepřímo reagovala na oblíbený citát svého zesnulého manžela, který původně pronesl herec Jan Werich: „Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.“

Truchlící žena zároveň konstatovala, že díky solidaritě ostatních našla sílu opět věřit, že převažují lidé dobří a laskaví. „Bez vás by to ale, milí přátelé, známí i neznámí, nešlo. Díky vám můžeme se synem žít dál naše životy tak, jak je máme rádi, jak chceme, bez zásadních existenčních změn a obav,“ napsala.

Dojemné vzkazy přidali také dárci

„Milá maminko, z celého srdce bych Vám přála, abyste se znovu se svým synem dokázala radovat ze života. Stále na Vás oba myslím a přeji Vám jen to dobré,“ uvedla jedna z darujících. „Maminko, mám stejně staré děti jako vy, vůbec si neumím představit, jaký zármutek zažíváte. Je mi to strašně líto, myslím na vás každý den, posílám sílu a lásku,“ píše další.

Dvojici v Klánovickém lese zabil střelec, který podle policistů o týden později útočil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. To potvrdila jak balistická expertiza, tak nalezený dopis. Podle sestry zavražděného neštěstí zasáhlo stovky lidí. „Možná nás to má vést k hlubokému zamyšlení se nad našimi životy. Změnit priority, soustředit se na to, co je v životě opravdu důležité, a nezaobírat se hloupostmi,“ svěřila se koncem minulého roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nájemná vražda kvůli dítěti? Policie viní známého českého advokáta, stopy vedou k přehradě

Tagy:
les bolest Praha Jan Werich Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Klánovický les