Potvrzeno: Zbraň z Klánovic se shoduje s tou z domu střelce z fakulty. Policie zveřejnila důkazy

Okolí budovy Filozofické fakulty UK několik hodin po masové vraždě

Dvojnásobná vražda v Klánovicích má zřejmě stejného pachatele jako střelba na Filozofické fakultě

Zbraň, která byla použita při dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese, je shodná se zbraní, kterou policie nalezla v domě, kde bydlel střelec z pražské univerzity. Podle policie to potvrdila balistická expertiza. Mladý student ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty chladnokrevně zavraždil 14 lidí, poté sám spáchal sebevraždu.

„Balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity,“ potvrdila policie na sociální síti X.

Kriminalisté již v pátek odpoledne uvedli, že střelec z pražské univerzity byl jedním z podezřelých ve vraždě muže a dítěte v Klánovicích. „Náš podezřelý bydlel ve Středočeském kraji a chybělo nám bohužel pár dní, abychom předešli tragické události, která se stala ve čtvrtek,“ zmínil na tiskové konferenci vedoucí 1. oddělení obecné kriminality Aleš Strach.

ČTĚTE TAKÉ: Umírat se mi nechce. Svědek z učebny popisoval chvíle hrůzy na sociální síti

„Indicie naprosto směřují k totožnému pachateli dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese,“ dodal ředitel pražské policie Petr Matějček s tím, že ještě čeká na výsledky balistických testů. Shoda zbraní se skutečně potvrdila. Šéf pražské mordparty Aleš Strach sdělil, že je o propojení incidentů v centru Prahy a v Klánovicích přesvědčen. Oběťmi jsou v tomto případě dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Policisté tento týden Klánovický les dva dny prohledávali. Zapojily se stovky příslušníků z několika krajů včetně psovodů či policistů na koních. Nenašli ale nikoho, kdo by se tam skrýval a byl nebezpečný. Neobjevili ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko.

Při střelbě v Praze ve čtvrtek zemřelo 14 lidí, sám útočník je 15. mrtvým. Záchranná služba ošetřila 11 vážně, osm středně a pět lehce zraněných, všechny převezla do nemocnic, které aktivovaly své traumaplány. Podle informací policie byl pachatelem 24letý student fakulty a před incidentem na škole zavraždil svého otce.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatické video ze zásahu uvnitř školy: Střelec se zabil sám, potvrdila policie

Tagy: