Další medvědi na Zlínsku? Žena je viděla při projížďce na koni. Zřejmě šlo o samici s mládětem

Medvěd

Medvěd spatřen ve Zlínském kraji

V neděli spatřila žena u obce Držková na Zlínsku medvědici s mládětem. Nejedná se o jediný výskyt medvědů v Česku – ve stejný den jednoho zaznamenala kamera u nedalekého Újezdu a v sobotu na šelmu narazil také běžec na kraji Zlína.

V lesích u obce Držková na Zlínsku viděli lidé medvěda naposledy před pěti lety. V neděli se ukázali hned dva. Medvědice s mládětem. Ty spatřila obyvatelka obce Miroslava Jiříčková při projížďce na koni. „Byla jak na dlani a šla s mládětem,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Žena si dělala selfie s medvědem, ten ji pokousal. Myslela jsem, že se chce kamarádit, řekla

Medvěd se procházel i v srdci Valašska, když ho v lesích u Újezdu zachytila fotopast. Experti nyní zkoumají, jestli se nemůže jednat o stejné zvíře, na které v sobotu narazil běžec na kraji Zlína.

„Může se jednat o stejné zvíře, které bylo zachyceno na fotopasti asi dvacet kilometrů daleko, to je pořád v rozmezí, v jakém se medvědi pohybují,“ sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

V Újezdu nyní panuje strach. „To víte, že ten strach tady je,“ sdělila jedna z místních. „Navíc to není poprvé, to už je poněkolikáté,“ dodala další.

Podle ochránců se každoročně v oblasti Beskyd pohybuje několik medvědů, zpravidla dva až pět, kteří tam doputují ze Slovenska. Většinou se ale vracejí zpět. Naše hory jsou totiž plné turistů a nemají tak vhodné podmínky.

„Ve většině případů se medvěd postupně vrátí zpátky po hřebeni Vizovických vrchů zpět do Javorníků, případně Bílých Karpat, těch možností má samozřejmě víc,“ potvrdil Michal Bojda z hnutí DUHA.

„Oni sem neběhají zas tak často. Objevil se tady minulý rok, objevil se tady teďka, tak doufáme, že to je jednorázové,“ poznamenal předseda Mysliveckého spolku Kudlov-Jaroslavice Aleš Popelka.

Medvěd je celoročně chráněný druh a je to plaché zvíře. Pokud ho potkáte v lese a nevšiml si vás, vyhněte se mu. Pokud už o vás ví, nedívejte se mu přímo do očí, mluvte na něj klidným hlasem a pomalu se vzdalujte.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy:
Újezd medvěd Zlínský kraj Držková Kudlov