Medvěd u Zlína: Muž si šel zaběhat a spatřil šelmu. Buďte opatrní, varuje policie

Na českém území viděli medvěda. (Ilustrační foto)

Medvěd ve Zlíně

Městská policie ve Zlíně vydala v sobotu bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi. V okrajové části města Kudlov ho spatřil muž, který si šel zaběhat. Hlídka na medvěda nenarazila, informaci od oznamovatele však považují strážníci za důvěryhodnou.

Zvíře po spatření běžce uteklo, informoval zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík. Obyvatele části Kudlov upozorní na možný výskyt medvěda také rozhlas.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavý útok medvěda na Slovensku. Šelma napadla houbaře, zraněný muž se spasil útěkem

Policii i strážníky svědek upozornil na medvěda v lesích mezi místní částí Kudlov, osadou Pindula a obcí Želechovice nad Dřevnicí před 11:30. „Událost oznámil muž, který si byl zaběhat, a medvěda spatřil poblíž žluté turistické trasy v ulici Březovská. Podle něj se jednalo o dospělého jedince bez mláďat a známek zjevného poranění, následně odběhl východním směrem,“ uvedl Janík.

Městská policie v této souvislosti veřejnost upozorňuje na možné riziko spočívající v nečekaném a nežádoucím kontaktu s touto mohutnou šelmou. „Při pohybu v lesních porostech dbejte zvýšené opatrnosti, vyhýbejte se nepřehledným a hustě zarostlým místům,“ napsali strážníci na svém webu. Apelují také, aby psi zůstávali na vodítku. „Samozřejmostí by měl být také nabitý mobilní telefon, aby si člověk dokázal v případě potřeby přivolat pomoc,“ upozornili.

Medvědi teď řádí hlavně na Slovensku

Medvědí útoky v posledních týdnech trápí především obyvatele Slovenska. Na začátku května šelma napadla a zranila houbaře. Navzdory zraněním dokázal muž utéct až ke skokanským můstkům v oblasti slovenského Dubína, kde ho následně našel kamarád. V březnu se pak s medvědem setkala dvojice turistů na katastrálním území Demänovské doliny, nedaleko vrcholu Na Jame. Incident měl tragický konec – žena řádění šelmy nepřežila.

Situace u našich východních sousedů nicméně není nijak ojedinělá. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl zoolog Miroslav Kutal. Útoky tu byly vždy. Jde spíše o to, že v lesích se teď pohybuje více lidí.

Kutal potvrdil také to, že medvěda můžeme potkat i na našem území. „Je jich hodně a mají velké prostorové nároky. Každoročně přecházejí i sem, narazit na ně můžeme hlavně v Javorníkách,“ popsal zoolog situaci v pohraničních horách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy: