Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Medvědí rodinka (ilustrační foto)

ZPRÁVY PLUS (124)

Medvěd je zvíře, které má velké prostorové nároky. A ti ze Slovenska každoročně přecházejí i na naše území. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl zoolog Miroslav Kutal. Poradil také, jak se v případě setkání se šelmou chovat.

Ačkoli se teď hojně probírají útoky medvědů na Slovensku, můžeme tuto šelmu potkat i na našem území. „Je jich hodně a mají velké prostorové nároky. Každoročně přecházejí i sem,“ potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS Kutal. „Narazit na ně můžeme hlavně v Javorníkách,“ uvedl zoolog. Právě Javorníky totiž leží na hranici s našimi východními sousedy.

ČTĚTE TAKÉ: Těžký útok medvěda na Slovensku. Hasiče u turistické stezky pokousal na noze

Situace na Slovensku nicméně podle něj není ničím ojedinělým. „Útoky jsou zaznamenávány dlouhodobě, už od 80. let, ale je pravda, že letos se těch událostí sešlo v rychlém sledu víc,“ nechal se slyšet s tím, že ale nejde o dramatický nárůst. Jde spíše o to, že v lesích se teď pohybuje víc lidí. Ovšem pokud se budeme pohybovat po značkách a za dne, je riziko setkání minimální.

Medvědi na lidi neútočí kvůli potravě

Důležité je zmínit také to, že šelmy neútočily za účelem shánění potravy. „Napadení nemají takový charakter. Většinou to jsou střety na krátkou vzdálenost, kdy se medvěd a člověk ocitli blízko sebe a nevěděli o sobě,“ dodal Kutal.

A jak se tedy v případě setkání zachovat? „Záleží na vzdálenosti. Pokud medvěda vidíme na stovky metrů, nemusíme dělat nic. Pokud jsou to desítky metrů, je dobré změnit směr cesty a dát o sobě vědět,“ popisoval zoolog. „V případě kontaktního setkání je důležité zůstat v klidu a nebránit mu. Neměl by mít pocit, že ho chceme ohrozit, což bývá hlavní důvod toho, proč medvěd útočí,“ doplnil Kutal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtelný útok medvěda na Slovensku. Naháněl dvojici turistů, žena jeho řádění nepřežila

Tagy: