Další pozitivní zprávy z hašení požáru u Hřenska. Italská letadla jsou účinná, hlásí hasiči

Hasiči zastavili postup požáru v Českém Švýcarsku.

Brífink hasičů

V Národním parku České Švýcarsko v sobotu navzdory větru nevznikala žádná nová ohniska požáru. Dařilo se naopak likvidovat ta stávající. Na odpoledním brífinku to uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Požár u Hřenska vypukl před dvěma týdny.

„Mám mírně optimistické zprávy. Italská letadla zasahují v lokalitách Bouřňák a Větrovec. Hašení je velmi účinné. Daří se nám hasit skrytá ohniska v nepřístupném terénu, kde jsme měli největší problémy,“ ohlásil Kavka.

V noci z pátku na sobotu v oblasti pršelo, déšť ale nebyl příliš vydatný, nicméně pomohl uhasit některá menší ohniska. Příchod fronty však doprovázel silný vítr, který naopak rozdmýchal nová větší ohniska v oblasti Větrovce a Oltářního kamene, kde se znovu objevily i plameny. Zároveň začal vítr porážet stromy poškozené požárem, což přinutilo některé jednotky hasičů se stáhnout.

V sobotu přes den se podmínky pro hašení zlepšily. „Dnes není takové vedro, hasičům se pracuje lépe. Vítr není naštěstí takový, jak jsme očekávali. Stále tu ale necháváme tisícovku hasičů,“ doplnil Kavka.

„Všechny síly nyní směřujeme do oblasti nepřístupných míst v okolí Pravčické brány a západní části skal nad Hřenskem. Tady od Labe ve skalních štěrbinách a podrostu stále evidujeme skrytá ohniska,“ dodal mluvčí. Naopak na jih od řeky Kamenice je podle něj požár zlikvidovaný. Tuto část by mohli hasiči v pátek předat správě parku.

Jeden ze slovenských vrtulníků musel odletět na pravidelný servis, takže v sobotu vedle dvou hasicích letounů zasahovaly čtyři vrtulníky a jeden koordinoval provoz.

Během odpoledne se poranil jeden z dobrovolných hasičů. Podle mluvčího Kavky šlo o celkové vyčerpání. Po ošetření však muž už opět v Hřensku zasahuje. Celkem dosud hasiči evidují zhruba 100 zranění. Většinou jde o vyvrknuté kotníky, odřeniny či bodnutí vosami.

V národním parku hoří již čtrnáctý den. Evakuovaní obyvatelé Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky se budou moct vrátit domů, až hasiči vyhlásí likvidaci požáru. Termín zatím neoznámili. O návratu turistů bude jednat národní park s ministerstvem životního prostředí a obcemi v okolí.

Tagy:
požár hasiči Hasičský záchranný sbor Hřensko Národní park České Švýcarsko