Fenomenální Djokovič. Stal se nejstarší tenisovou jedničkou v historii, sesadil Federera

Novak Djokovič padl z turnajů kategorie Grand Slam v roce 2023 pouze ve finále Wimbledonu. K tomu přidal i sedmý triumf v Turnaji mistrů.

Tenista Djokovič se stal nejstarší tenisovou jedničkou v historii

Srbský tenista Novak Djokovič se stal nejstarší světovou jedničkou v historii. Ve věku 36 let a 321 dní překonal rekord Švýcara Rogera Federera a v čele žebříčku ATP načal už 420. týden. Znovu vylepšil vlastní historické maximum, rekordní počin Steffi Grafové, který činil 377 týdnů, pokořil už vloni v únoru.

Majitel 24 grandslamových titulů poprvé usedl na tenisový trůn 4. července 2011 ve věku 24 let. Oba jeho největší rivalové Federer a Španěl Rafael Nadal se stali světovými jedničkami shodně už ve dvaadvaceti letech, Djokovič se ale na vrcholu drží nejstabilněji. Švýcarský rival, jemuž mezi muži patří druhé místo, strávil v čele žebříčku 310 týdnů.

ČTĚTE TAKÉ: Tenisová jednička Vondroušová oplakává rodinnou ztrátu, nenastoupí na známých turnajích

V aktuálním pořadí vede Djokovič před Italem Jannikem Sinnerem. Třetí je Španěl Carlos Alcaraz, jenž se v září 2022 stal ve věku 19 let naopak nejmladší jedničkou v historii.

Nejlepším českým tenistou je Jiří Lehečka na 28. místě. Tomáš Macháč figuruje na 47. příčce a Jakub Menšík drží 74. místo.

Ženám dál kraluje Polka Iga Šwiateková. Českou jedničkou je stále Markéta Vondroušová na osmém místě. Marie Bouzková si po finálové účasti v Bogotě polepšila o sedm míst na 35. příčku a je českou pětkou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na pražském půlmaratonu aktivovali traumaplán, organizátoři zaznamenali desítky kolabujících běžců a extrémní vedro

Tagy: