Den s Českou kvalitou aneb výrobci a dodavatelé, na které je spolehnutí

Vybrat si spolehlivého a poctivého výrobce či dodavatele služeb je někdy pořádný oříšek. Pomoci udělat si jasno a zorientovat se v tom, co nabízí český trh, podpořit tak tuzemskou ekonomiku, a navíc nakoupit bez obav z pozdějších reklamací, může Národní program Česká kvalita. Ten sdružuje výhradně ověřené a osvědčené společnosti, výrobce i poskytovatele služeb. Poznáte je snadno – podle značek, které program poskytuje. A během nedávného Dne s Českou kvalitou přibyli další držitelé osvědčení těchto značek kvality.

Je to dobrá zpráva pro obě strany: prodávající i kupující. V České republice je nyní více společností, na které je prokazatelně spolehnutí.

Garance spokojenosti

Podmínky k získání osvědčení značky kvality z Národního programu Česká kvalita:

  1. Výrobek musí mít v porovnání s obdobnými výrobky na trhu nadstandardní kvalitu.
  2. Kvalitu musí ověřit nezávislá akreditovaná zkušebna.
  3. Dodržování kvality musí být průběžně kontrolováno.
  4. Musí být kontrolována spokojenost zákazníků.

Národní program Česká kvalita existuje již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Aktuálně program zahrnuje 22 značek. Všichni zájemci, kteří chtějí získat osvědčení k dané značce kvality ovšem musí splňovat stanovené podmínky.

Den s Českou kvalitou

12. října 2022 proběhl Den s Českou kvalitou. I letos byl věnován vybraným správcům značek a organizacím, které jsou zapojeny do programu. A ti, kteří mezi držitele značek přibyli nově, se na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu ČR dočkali slavnostního předání osvědčení, které je opravňuje k užívání vybraných značek z Národního programu Česká kvalita. Z rukou předsedy Rady kvality ČR a náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického převzalo osvědčení 14 společností.

„Podpora Národního Programu Česká kvalita ze strany Rady kvality ČR dnes tvoří 40 % jejího rozpočtu. Nakolik je tato podpora efektivně využita, záleží na úzké spolupráci všech zainteresovaných stran a tímto směrem se dál hodláme ubírat,“ uvedl Eduard Muřický.

Je pro vás znalost značek z Národního programu Česká kvalita užitečná?

Během podzimu se pravidelně konají odborné akce, semináře či konference připravené Ministerstvem průmyslu a obchodu společně s Radou kvality ČR a dalšími partnery. Den s Českou kvalitou je součástí tradičního pojetí listopadu jako měsíce kvality. Každoročním vyvrcholením je slavnostní předání Národních cen ČR. Výsledky ročníku 2022 budou zveřejněny a ceny slavnostně předány 23. listopadu ve Skleněném sále na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

„Věřím, že slavnostní den a další propagační akce účinně zviditelní téma kvality a napomohou ke zvyšování vnímání značek kvality přijatých do Národního programu, jak mezi spotřebiteli, tak mezi výrobci a poskytovateli služeb včetně malých a středních podniků,“ říká Libor Dupal, předseda Řídicího výboru Národního programu Česká kvalita.

Značky kvality zapojené do Národního programu Česká kvalita

Znát ověřené dodavatele služeb, výrobce a prodejce, se hodí vždy. V době, kdy se pomalu ale jistě blíží předvánoční nákupní horečka, obzvláště. Podívejte se, které značky hledat, pokud si chcete být svým nákupem jistí.

Tagy:
Česko Česká kvalita Českou kvalitu nenahradíš Vláda ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky