Děsivé záběry: Na Manhattanu se propadlo parkoviště. Neštěstí má lidskou oběť

Jeden člověk přišel o život poté, co se v úterý na dolním Manhattanu propadlo nadzemní parkoviště, oznámil starosta New Yorku Eric Adams. Zraněno bylo dalších pět lidí. Video, na kterém jsou vidět zaklíněná auta, se krátce po neštěstí objevilo na sociálních sítích.

Třípatrové parkoviště ve finančním distriktu, asi 0,8 kilometru od newyorské burzy, se propadlo kolem 16:00 místního času (22:00 SELČ). „Bylo to jako zemětřesení,“ řekl agentuře AP student nedaleké Pace University Liam Gaeta. Dodal, že uslyšel ráno a dunění, načež byli vyzváni k evakuaci. Další studenti popsali, že viděli, jak na sebe uvnitř budovy padají auta.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v indickém chrámu. Pod davem se propadla podlaha, desítky lidí spadly do studny

„Viděl jsem, jak odtud lidé rychle utíkají, bylo to šílené. Všichni byli vyděšení. Každý si myslel, že je to naposledy, co je naživu,“ řekl jeden ze svědků incidentu. Podle dalších situace vypadala jako z filmu.

Záchranáři se nejdříve snažili parkoviště prohledávat sami, budova se ale nadále bortila. Podle záchranářů se jednalo o „extrémně nebezpečnou operaci“.

„Díky bohu, že jsme měli robotického psa, kterého jsme mohli do domu poslat. To bylo ideální, protože dovnitř budovy, která je nestabilní, nemuseli lidé. Mohli jsme také využít drony, které nám poskytly reálnou vizualizaci toho, co se v budově děje,“ doplnil starosta New Yorku.

Podle hasičů je nepravděpodobné, že by uvnitř parkoviště ještě někdo zůstal. Statici teď prověřují všechny přilehlé budovy. Mezitím kriminalisté vyšetřují, co náhlé zřícení parkoviště způsobilo.

Tagy: