Podvedl fotbalistu Limberského, pak se ukrýval po celé Evropě. Jak policie muže dopadla?

Čeněk Pazderka

Detaily o dopadení podnikatele, který podvedl i Limberského

Podnikatel Čeněk Pazderka už sedí za mřížemi. Muž byl odsouzen za milionové podvody, které byly namířené proti českým fotbalovým reprezentantům. Podle policistů se ukrýval hned na několika místech v Evropě.

Na česko-německých hranicích vyvrcholila mnohaměsíční práce pražských kriminalistů, kteří pátrali po podnikateli Čeňkovi Pazderkovi. Ten byl odsouzen za mnohamilionové podvody. „Získali jsme informace, že se zdržuje a schovává po celé Evropě. Nakonec jsme přišli na to, že je v Německu a následně se nám ho ve spolupráci s tamní policií podařilo zadržet. Byl pak vzat do vydávací vazby a předán do České republiky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista, který měl případ na starost.

Podnikatel údajně často měnit místo, kde se ukrýval. Kromě Německa se pohyboval hlavně po jihu Evropy, mimo jiné i ve Španělsku. „Činil takové kroky, aby nám pátrání po sobě ztížil. Takže schovával se tak, jak jen mohl,“ upřesnil kriminalista. Po vydání od německých kolegů ho policisté převezli do pankrácké věznice, kde si má odpykat sedmiletý trest ve vězení. „Teď bude čekat na to, kam ho umístí,“ popsal advokát Jaroslav Ortman.

Do vězení poslal soud Pazderku mimo jiné kvůli milionovým podvodům, kterých se dopustil na fotbalových reprezentantech Davidu Limberském a Vladimíru Daridovi. Pazderka podle obžaloby postupně vylákal z Limberského celkem 5,195 milionu. Tvrdil mu, že peníze použije na nákup luxusních aut, která pak se ziskem prodá. Daridovi zase slíbil zprostředkování prodeje jeho luxusního vozu za víc než milion korun. Prodal ho za 900 tisíc, hráči ale odevzdal jen část peněz.

Štáb Krimi zpráv zjistit, že to nebyly jediné podnikatelovy problémy se zákonem. Má být totiž trestně stíhán i za další incidenty.

„Je pravda, že je tady jeden nový případ, další trestní stíhání, ale dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ doplnil advokát. Není tak vyloučené, že se pobyt za mřížemi Pazderkovi ještě o nějakou dobu prodlouží.

Tagy: