Budoucnost českého sportu v ohrožení? Většina dětí o něj nemá zájem, ukazují alarmující čísla

České děti nemají zájem o sport, ukázal výzkum.

Alarmující čísla, české děti nemají zájem o sport

Olympiáda v Paříži skončila a od té doby se řeší, jestli je pět českých medailí dost, nebo málo. A také se hodně mluví o budoucnosti českého sportu. Čísla z výzkumu Sdružení sportovních svazů jsou varovná. Víc než třetina českých dětí nesportuje vůbec.

Když porovnáme český medailový zisk se zeměmi, které jsou v počtu obyvatel Česku v Evropě nejblíž – Belgií, Řeckem a Portugalskem, pět českých medailí a hlavně tři zlaté se nejeví zas tak špatně. Odborníci ale varují, že budoucnost sportu je v ohrožení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Statisícové pokuty za použití pyrotechniky. Disciplinární komise trestá Slavii a Spartu

Čísla o sportujících dětech na masové úrovni jsou podle výzkumu Sdružení sportovních svazů mezi 17 tisíci rodiči a dětmi alarmující. „Vlastně 37 procent dětí ve věku 3 až 15 let vůbec nesportuje. Téměř 60 procent dětí uvádí, že nemá o sport zájem,“ popsal pro CNN Prima NEWS předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl.

Ani už sportující děti však dnes většinou nesní o tom, že by jednou mohly vyhrávat medaile pro Česko. „Je to právě o tom, aby to prostředí v těch klubech bylo důstojné a taky, aby tam byli trenéři, kteří zlákají ty děti ke sportu, naučí je, aby sport měly rády, naučí je správné návyky,“ řekl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Sport v dnešní době navíc nemusí být zrovna levná záležitost. Samozřejmě vše se liší podle disciplín i kraj od kraje. Například velké fotbalové kluby jako Sparta a Slavia si na nezájem nemůžou stěžovat. „Přejeme si propagovat obecně sport mládeže a nejenom aspirovat na to, aby se z mládežnické akademie jeden nebo dva hráči dostali do týmu mužů,“ řekl předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

Každopádně dostat děti od počítačů a dalších lákadel moderní doby a přivábit je ke sportu bude asi hlavním úkolem příštích let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zápasník Růžička měl spáchat další trestné činy. Policie podala návrh na jeho vzetí do vazby

Tagy: