Děti se koupaly v řece s krokodýly, některé se z vody živé nedostaly. Město teď otevírá bazén

Po pěti dlouhých letech byl v jedné z nejizolovanějších komunit v Austrálii, městě Wadeye, znovu otevřen bazén. Pro místní to znamená velkou úlevu, neboť do té doby se děti chodily ochladit do místních řek, které jsou plné krokodýlů.

Město Wadeye leží v Severním teritoriu asi 400 km jihozápadně od Darwinu. Je velice odlehlé a vede do něj jen prašná silnice, která je navíc během deštivého počasí neprůjezdná. Velkou část jeho obyvatel tvoří domorodí obyvatelé Austrálie.

ČTĚTE TAKÉ: Muž zázrakem přežil útok krokodýla. Predátora kousl do oka, experti tuto obranu nedoporučují

Vedoucí civilního týmu rady West Daly Joshua Crocombe pro zpravodajství ABC News uvedl, že pro komunitu bylo čekání na znovuotevření bazénu skutečně náročné. „Naše děti jsou opravdu šťastné, že už nemusí chodit k řekám, kde jim hrozilo nebezpečí,“ dodal.

Tamní řeky jsou totiž plné krokodýlů, navíc ne všechny děti umí dobře plavat, a tak ani utonutí nebylo výjimkou. Vláda teritoria také věří, že znovuotevření bazénu pomůže zlepšit sociální vazby mezi místními.

V roce 2022 ve Wadeye vyvrcholila násilná vzpoura, která byla způsobená dlouhodobými konflikty mezi rodinami, nudou i frustrací, informoval Daily Mail. Při konfliktu byl zabit jeden člověk a zatčeno více než 25 lidí. Od té doby se členové komunity snaží nastolit mír, pořádají hromadné akce a snaží se harmonizovat tamní vztahy.

Bazén má podle generálního ředitele YMCA NT (firma snažící se o zlepšení života v komunitě, pozn. red.) Matta Feutrilla vliv také na zdraví dětí. Chlorovaná voda pomáhá v boji proti svrabu či očním a ušním infekcím. „Všechny tyto stavy v raném věku vedou k chronickým problémům v dospělosti, včetně selhání ledvin a srdce, ztráty zraku a ztráty sluchu,“ uvedl v dřívějším rozhovoru pro ABC NEWS Feutrill a dodal, že v období, kdy se bazén zavřel, těchto chorob přibylo.

Jedním z důvodů uzavření bazénu byl nedostatek plavčíků. Ten se ale nyní vyřešil tím, že zaměstnávají a školí místní obyvatele. Tak nejenže chrání návštěvníky bazénu před nebezpečím ve vodě, ale také řeší problém s nezaměstnaností.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Osmiletá dívka zachránila babičce život. Úplně nám vytřela zrak, chválili ji hasiči

Tagy:
bazén krokodýl Severní teritorium Austrálie domorodý kmen odlehlá komunita Wadeye