Do čtyř let nechodil, operovali mu srdce, má Downův syndrom, ale dokončil Ironmana

Jednadvacetiletý Američan Chris Nikic jako první člověk s Downovým syndromem dokončil Ironmana. Triatlonový závod skládající se z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů jízdy na kole a maratonského běhu zvládl v Panama City Beach na Floridě v USA za 16:46:09 hodiny. Příští rok by si rád vyzkoušel nejslavnější triatlonové klání – Ironmana na Havaji.

Nikic se musel kvůli vrozené vadě odmala vyrovnávat s náročnými překážkami. V pěti měsících mu operovali srdce, do čtyř let nedokázal sám chodit, měl potíže s příjmem potravy. Ze sportů ho nejprve zaujal basketbal, poté se věnoval i golfu a atletice. Před dvěma lety objevil kouzlo triatlonu a začal se připravovat na svůj cíl.

Trénink mu prý zabere denně čtyři až osm hodin. „Když zvládneš Ironmana, bude z tebe mistr světa,“ napsal mu jeho otec Nik motivační heslo na zeď pokoje.

S přípravou Nikicovi pomáhá Daniel Grieb, který sám absolvoval 16 Ironmanů a v sobotním závodu ho i doprovázel. Při plavání a běhu byli spojeni pásem.

„Pro mě a mou ženu je nejdůležitější, že syn se takhle začlenil a za něčím si jde,“ uvedl Nik Nikic. Chrisovým snem je prý mít zaměstnání, dům, auto a za manželku sexy blondýnku. „To je spíš metafora. Chce ve svém životě někoho výjimečného,“ řekl jeho otec.

Triatlon na Floridě byl prvním závodem série Ironman, který se povedlo v tomto roce při omezeních způsobených pandemií koronaviru uspořádat. Mezi muži slavil vítězství Američan Chris Leiferman v čase 7:52:44 a v kategorii žen Britka Katrina Matthewsová za 8:40:50.

Tagy:
Florida USA triatlon Downův syndrom Chris Nikic Ironman Daniel Grieb