Smutní Gretzky a celý Edmonton. Zemřel Joey, který dával naději lidem s hendikepem

Ve slavné hokejové organizaci Edmonton Oilers je poslední dny pochmurná nálada. Zemřel totiž muž, který byl v kanadském klubu z NHL od roku 1984. Nikdy nezářil na ledě, ovšem celému týmu „Olejářů“ dodával po dlouhá léta pozitivní energii. Joey Moss, jenž trpěl Downovým syndromem, vypomáhal se vším, co bylo třeba. Legendární útočník Wayne Gretzky a další na něj nezapomenou. „Oilers bez tebe už nikdy nebudou jako dřív,“ napsal současný kapitán Connor McDavid.

Do klubu přišel v nejlepší možnou dobu, ve zlatých časech. V sezoně 1983–1984 vyhráli Oilers první Stanley Cup a stejný úspěch do roku 1990 zopakovali dokonce ještě čtyřikrát.

Opory Edmontonu v čele s Waynem Gretzkym a Markem Messierem v titulové éře vtipkovaly, že Joey Moss vydrží v organizaci ještě dlouhá léta poté, co ony samy skončí. Tyto řeči pronesené v nadsázce nakonec nemohly být pravdivější.

Gretzky byl v roce 1988 vyměněn do Los Angeles Kings, Moss zůstal.

Když se „Olejáři“ v roce 2016 stěhovali ze staré haly Northlands Coliseum do multifunkční arény Rogers Place a místo hrdinů z 80. let se po hřišti proháněl Connor McDavid, stále byl Moss součástí hokejového Edmontonu. A vydržel v něm až donedávna. Rád by přidával další sezony v srdci milovaného klubu, jenže na konci října ve věku 57 let zemřel.

Jaká byla jeho konkrétní úloha? Tak zaprvé byl nenahraditelným členem „rodiny“. Před 36 lety ho do ní uvedl zmiňovaný Gretzky, který toho času žil se sestrou Joyeho Vikki Mossovou. Tehdejšího manažera Glena Sathera přesvědčil, že jde o dobrý krok, a tak mladý muž začal vypomáhat se vším, co se dalo.

Moss se stal jakýmsi asistentem kustodů. Bral jakýkoliv úkol, který mu byl přidělen. Staral se o to, aby lahve s pitím byly vždy plné, chystal hráčům výstroj na správná místa, přemisťoval prádlo k pračce a tak dále. Každopádně rychle se stal velkým oblíbencem. Mimo jiné proto, že vždy týmu dodával potřebnou dávku optimismu.

Byl inspirací pro ostatní

„Nebylo nic lepšího, než si s ním dát před tréninkem šálek kávy,“ zavzpomínal Gretzky. „Každý den přicházel do práce vyloženě nadšený,“ dodal „The Great One“ k Mossovi, který se narodil jako dvanácté dítě ze třinácti sourozenců.

Byl postaven před životní výzvu, a to zvládat „normální“ život ve společnosti i s Downovým syndromem. Díky Oilers se mu to dařilo náramně. „Dal naději rodičům, jejichž děti trápí podobný hendikep. Zásluhou Joeyho mohli vidět, že se dá žít normální život, zapadnout do společnosti a být vnímán jako naprosto běžný člověk,“ podotkl 59letý Gretzky, který musel smutně konstatovat: „Opravdu nám bude chybět.“

Úmrtí ikony nezasáhlo pouze neproduktivnějšího hráče v historii NHL, ale také další členy komunity Edmontonu. Podle bývalého útočníka Georgese Laraquea uměl být Moss velmi zdatným psychologem. „Dal jsem hattrick a on byl první, kdo na mě skočil. Jakmile jsem se popral, v kabině ke mně přišel a zeptal se: ‚Jsi O.K.?‘ Když nás druhý den čekal těžký boj a já cítil trochu úzkost, poznal to a snažil se to odlehčit, odvést moje myšlenky jinam.“ Laraque mimochodem rád s Mossem v šatně na podlaze čas od času ze srandy zápasil.

Jeho energie byla nakažlivá

„Neexistovalo nic lepšího, než přijít po velkém vítězství z ledu na střídačku a plácnout si s Joeym Mossem. Jeho energie a nadšení pro hru byly nakažlivé a každý den jste se těšili na zimák,“ napsal na Twitter brankář Cam Talbot, který za Edmonton chytal mezi lety 2015 až 2019. Nyní stráží bránu Minnesoty Wild.

Na Mosse bude vzpomínat jen v tom nejlepším i současný kapitán kanadského týmu Connor McDavid. Ten po smutné zprávě přidal na sociální sítě společnou fotografii, kde je také Gretzky. „Oilers bez tebe už nikdy nebudou jako dřív, Joey. Díky za to, že jsi vždy dokázal člověku zlepšit den. Odpočívej v pokoji,“ napsal McDavid.

Zdravotní stav Mosse se začal zhoršovat letos v červenci, kdy si po pádu při tanci poranil kyčel. Zemřel obklopen svými nejbližšími.

Tagy: