Domů jsem chodil odřený a bolavý. Život bez kola si ale nedokážu představit, říká Beran

Tomáš Beran je talentovaný rider, který už ve svých 22 letech hned dvakrát vyhrál Mistrovství České republiky (MČR) v disciplíně BMX Park. Na posledních závodech se předvedl minulý víkend a ten následující ho čeká další MČR, tentokrát v rampě na pontonu uprostřed Vltavy v rámci akce COOLIFE FEST, kterou pořádá stanice Prima COOL.

Jak ses k jízdě na kole dostal? Jezdil někdo z tvého okolí?
Nejdříve jsem jezdil na skateboardu. Po nějakém čase jsme s kamarádem vyrazili do nejbližšího skateparku v Kostelci nad Orlicí. Tam jsem viděl jezdit kluky na bmxových kolech a od té doby se mi to zalíbilo. Svoje první kolo jsem dostal k Vánocům v roce 2011. Z bližšího okolí jezdí pár kluků. Mezi ně patří Vojta Dvořák a Michal Hovorka, kteří se také zúčastní závodu tento víkend. Mamka o mě měla ze začátku strach, chodil jsem domů odřený a bolavý. Ale po čase si zvykla a podporuje mě v tom, tak jako celá rodina.

Pamatuješ si na svůj první oficiální závod?
Pamatuji. Můj první závod byl v Kostelci nad Orlicí. Tradiční místní závod zvaný Ramps Yam. V tu dobu mi bylo 13 let a věnoval jsem se BMX kolu přibližně rok. Umístil jsem se na třetím místě.

Holek, které v ČR jezdí na BMX Freestyle, je málo

Ke kolu určitě patří jak úspěchy, tak i neúspěchy. Máš nějaký recept, jak se z nich oklepat a jít dál?
Záleží na každém, jak se k tomu postaví, jak ho ten sport baví. Já tím žiju. Dostal jsem se díky tomu do zahraničí, poznal spoustu jezdců, lidí, kamarádů. Ježdění mi dělá radost, sem tam mívám slabší chvilky, když mi to nejde. Dokud zdraví dovolí, budu v ježdění pokračovat.

Jak často trénuješ a jak takový trénink vypadá?
Snažím se co nejčastěji, tak pětkrát týdně na dvě hodiny a déle. Vždy se snažím odjet triky, které umím, a utvrzovat si tak jistotu. A potom se posouvat dál novými triky.

Chtěl jsi s ježděním někdy skončit?
Já kolem žiju, takže je to pro mě nepředstavitelné skončit. Sice taková myšlenka už padla, ale pořád beru BMX jako aktivitu, při které přijdu na jiné myšlenky a cítím se bez starostí. Mám to rád.

Jak je to s holkama v tomhle sportu, potkáváš nějaké?
Co se týče holek, které v ČR aktivně jezdí na BMX Freestyle kole – je jich málo. Na zahraničních závodech se jich schází více.

Máš nějaké rituály, které dodržuješ před jízdou, nebo talisman?
Rituály asi nemám, ale snažím se cítit co nejlépe, být pozitivně naladěn, nebýt vystresovaný. Talisman mám, nosím na řetízku vojenskou známku, která patřila tátovi, pro štěstí.

Je něco, na co nikdy nesmíš před závodem zapomenout?
Vždy si kontroluji abych měl všechny chrániče, helmu, boty a... kolo.

Fanoušci tě mohou vidět v sobotu 21. května na Smíchovské náplavce v rámci COOLIFE FESTu. Připravuješ si pro ně něco nového nebo speciálního?
Myslím si, že pro fanoušky to bude dobrá podívaná. Určitě se budu snažit zajet co nejlépe a když bude příležitost, tak dát i nějaký nový trik. Těším se, uvidíme se.

Tagy: