Hrdinové z Prahy: Policisté na videu zachraňovali muže pořezaného bruskou, pomohl „turniket“

Policisté zachraňovali muže, který si způsobil tepenné krvácení.

Záchrana muže po úrazu cirkulárkou

Vážné zranění muže pracujícího s úhlovou bruskou v Praze musela řešit přivolaná policejní hlídka. Tepenné krvácení uniformovaní muži zastavili pomocí speciálního škrtila. Zásah zaznamenali na kameru.

Záběry pořízené kamerou umístěnou na uniformě jednoho z policistů ukazují jejich příjezd k dílně, kde se úraz odehrál. Strážci zákona si z kufru berou zdravotnické vybavení a rychle míří dovnitř. „Pán si způsobil při práci s úhlovou bruskou tepenné krvácení. Okamžitě jsme mu začali poskytovat první pomoc,“ uvedl zasahující policista Michal Bažant. Policisté jsou na podobné situace vycvičeni. Mnohdy totiž dorazí na místo ještě před příjezdem záchranné služby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvěd nedaleko českých hranic vystartoval na pejskaře. Střely do vzduchu nepomohly

Michal Bažant a jeho parťák přesně věděli, co mají dělat. Zraněnému hned zastavili krvácení pomocí původně vojenského škrtidla, takzvaného turniketu. „Ten se obmotá kolem končetiny s tím, že to musí být co nejblíže k srdci. Následně se dotahuje pomocí speciální tyčky dokud z rány stále teče krev,“ popsal Bažant a dodal, že k místě zaškrcení se na pásku musí zapsat čas, jelikož turniket může být aplikován maximálně po dobu dvou hodin.

„Zástava masivního krvácení je život zachraňující úkon, který má prioritu před všemi ostatními. V případě, že masivní krvácení není rychle zastaveno, může během krátké chvíle dojít k úmrtí člověka,“ vysvětlila mluvčí ZZS hlavního města Prahy Jana Poštová. I díky včasnému zásahu policistů se nic takového nestalo a zraněného muže záchranka následně převezla do nemocnice.

Tagy:
policie krimi Praha škrtidlo krvácení Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy