Agresivní psi roztrhali samici klokana v zooparku. Nedaleko spalo čtyřicet dětí

klokan

Pokousaní klokani

Nešťastnou událost řeší majitelé zooparku Horečky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dva agresivní psi zaútočili na výběh s klokany. O život přišla samice, která ve svém vaku opečovávala nedávno narozené mládě, samec utekl. Je velkým štěstím, že se nikomu dalšímu nic nestalo. V těsné blízkosti totiž byly děti, které do oblíbené beskydské destinace jezdí na tábory.

Útok divokých psů na klokaní rodinu se odehrál v úterý v brzkých ranních hodinách. Samice Sunny vážným zraněním na místě podlehla, samec Skippy stihl utéct do lesa. Zároveň nastal okamžitý boj o záchranu pětiměsíčního mláděte, které se ve vaku zakousnuté klokanice nenašlo.

„Myslel jsem, že ho psi asi roztrhali. Pak jsem se podíval do ohrady a něco tam skákalo. Podařilo se mi mládě chytit. Z mikiny jsem udělal vak a odvezli jsme ho do Frýdku na kliniku, protože potřebuje speciální péči,“ popsal majitel zooparku Luděk Bohm.

V podstatě se dá mluvit o štěstí v neštěstí. Jen pár metrů od incidentu totiž spalo čtyřicet dětí, které přijely do místního zooparku na tábor.

„Ráno jsem se probudila a volal mi vedoucí, že utekl klokan a že se mám jít podívat do výběhu. V něm ležel jeden mrtvý a druhý tam nebyl. Nahoru běželi dva psi, tak jsem běžela zpátky do tábora, abych zkontrolovala, jestli se nic nestalo dětem,“ popsala vedoucí dětského tábora Markéta.

Majitel psů uhradí škodu

Psi patřili muži z nedalekého sousedství, se kterým majitel momentálně celou nešťastnou situaci řeší a doufá, že nebude muset hnát incident před soud.

„Pan majitel přislíbil, že psy zabezpečí a uhradí nám škodu. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ řekl Bohm. Zároveň si všichni ze zooparku přejí, aby se zatoulaný samec našel. Pokud neutekl zraněný, je velká šance, že si ve volné přírodě poradí.

„Když zvířata zažijí takový šok, mají v sobě hodně adrenalinu a selhává jim srdce, takže doufáme, že bude v pořádku a že se někde objeví. Skippy není nebezpečný. Je zvyklý na lidi. Když mu dáte piškot, je schopný si ho od vás i vzít,“ vysvětlil majitel zooparku.

Zahlédnete-li v lesích okolo Frenštátu pod Radhoštěm klokana, obraťte se na policii anebo přímo na tamní zoopark.

Tagy: