Dvě stě slepic, psi, kočky i poníci: Veterináři odebírali zanedbaná zvířata

Na dvě stovky zvířat odebrali inspektoři veterinární správy na Trutnovsku. Naprostou většinu přitom tvořily zanedbané slepice. Zvířata již našla nový domov.

Nezvykle velké množství zvířat veterináři odebrali chovatelce z Borovničky u Dvora Králové nad Labem. Kromě téměř dvou stovek slepic a další drůbeže šlo i o jedenáct psů, dvanáct koček, dva poníky a tři kozly. Závažným případem týrání zvířat dané chovatelky se královehradecká veterinární správa totiž nezabývala poprvé.

„Případ byl velmi složitý, chovatelka opakovaně s veterinárními inspektory nespolupracovala, nevpouštěla je do objektu a vždy předváděla jen část zvířat. Součástí trestního oznámení byl proto také návrh, aby státní zástupce umožnil u chovatelky domovní prohlídku, při níž by bylo možné zjistit skutečný počet a zdravotní stav chovaných zvířat a chovatelské podmínky uvnitř budovy,“ uvádí SVS v tiskové zprávě.

O odebrání zvířat tak v srpnu rozhodl přímo na místě zástupce Městského úřadu Dvora Králové nad Labem. Chovatelka přitom byla známá tím, že se ujímala zvířat v nouzi a vykupovala slepice z klecových chovů. Kromě toho provozovala i chovatelskou stanici. Všechna zvířata byla umístěna do náhradní péče po celé republice. Chovatelka však údajně po odebraných zvířatech i nadále pátrá, zařízení a chovatelé proto příjem zanedbaných zvířat tají. „Překvapivě nejde jen o klecovky, ale i o okrasná plemena. Slepice byly v hodně špatném stavu, už se lepší. Byly hodně podvyživené, sliznice měly vybledlé. Část z nich trpí doteď vleklými infekcemi,“ uvádí jeden z anonymních zachránců. Podle něj za hromaděním a týráním zvířat mohou stát i psychické problémy chovatelky.

Tagy:
pes kočka týrání zvířat poník Dvůr Králové nad Labem okres Trutnov Státní veterinární správa České republiky