Hokejový expert: Červenka je talent své generace. Jeho příběh je až neuvěřitelný

Jakub Koreis

Co Čech, to trenér! (5)

Přestože hokejové mistrovství světa teprve začalo, Roman Červenka už zase vypadá jako nejzářivější hráč české reprezentace. V pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS to řekl hokejový expert a bývalý útočník Jakub Koreis. Ten Červenku považuje za talent své generace, přestože se nedokázal prosadit v NHL.

„Příběh Romana Červenky je až neuvěřitelný. Když se podíváme do minulosti, tak zjistíme, že zatímco jeho vrstevníci byli v 21 letech jednou nohou v NHL, tak Červenka hrál za Slavii a ve 22 zápasech nedal jediný gól,“ řekl Koreis. Přestože Červenkovi trvalo déle, než se dostal k hokeji nejvyšší úrovně, je podle Koreise posledních deset let suverénně nejlepším hráčem své generace.

ČTĚTE TAKÉ: Trápení s Nory? Střely 49:11, góly 6:3. Chce to lepší koncovku a Dostála v bráně

Při zpětném pohledu na Červenkovu kariéru je ale podle Koreise škoda, že se nedokázal prosadit v NHL. „On svoji šanci měl. Ale v době, kdy v NHL působil, měl zdravotní problémy a byla stávka, kvůli které byla sezóna zkrácena na polovinu. Tou dobou on již byl elitní evropský útočník a když šel do Ameriky, tak tam bral méně peněz, než bral v KHL,“ řekl Koreis, který však jeho rozhodnutí odejít z NHL chápe.

Velkou předností Červenky jako kapitána je pak jeho schopnost vést příkladem. „Nejde o to stát v šatně a hulákat na spoluhráče. Na hráče to má velmi pozitivní vliv, když vidí toho vůdce, který toho za svou kariéru tolik dokázal, který je pod obrovským tlakem a vůbec tu nemusel být,“ sdělil Koreis.

Druhý Jaromír Jágr?

I přes Červenkovy skvělé výkony však podle Koreise nehrozí, že by v budoucnu mohl překonat úspěchy Jaromíra Jágra. „Při vší úctě k Romanu Červenkovi si nemyslím, že z něj bude ‚druhý Jaromír Jágr‘. To ale neznamená nic špatného. Jágrova výjimečnost je neuvěřitelná. Je to jeden z pěti nejlepších hráčů historie NHL. V nejlepší lize světa zanechal obrovskou stopu,“ řekl Koreis. Červenkova působnost je podle Koreise omezena pouze na Evropu a nejvíce ho oceníme právě my Češi, protože ho sledujeme detailněji než zbytek světa.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mistrovství doma je výhoda. Kluci se budou chtít ukázat, diváci jsou šestým hráčem, tvrdí Hnilička

Tagy:
NHL Jaromír Jágr Co Čech, to trenér! Roman Červenka Mistrovství světa v ledním hokeji Jakub Koreis