Zemřela hvězda sci-fi seriálu Pán času. Herec Russell zazářil po boku hlavního hrdiny

Ve věku 99 let zemřel herec William Russell Enoch, který se objevil v prvních dvou sériích Pána času (Doctor Who). Ve své nejvýznamnější roli ztvárnil postavu Iana Chestertona, vystupujícího po boku Pána času – kolegy Williama Hartnella. O jeho smrti informoval britský web The Guardian.

William Russell se v seriálu objevil hned v první epizodě, kterou BBC odvysílala v roce 1963. Představil se v roli učitele vědy Iana Chestertona, který se v úvodu seriálu dostane k něčemu, co vypadá jako modrá policejní telefonní budka. Z ní vyleze starší pán, který prohlásí, že je doktor. Russell mu odpoví: „Doctor who?“ Tím byl zahájen jeden z nejpopulárnějších televizních seriálů všech dob, píše The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela hollywoodská ikona Janis Paigeová. Dožila se 101 let, zazářila v Columbovi

Zesnulé herecké legendě vzdali hold na sociálních sítích fanoušci i kolegové. „Pozvedáme sklenici a připíjíme Williamu Russellovi, který nás opustil jen pár měsíců před svými 100. narozeninami. Stal se klíčovou součástí Pána času. Skvělý herec a milý muž,“ napsal na síti X herec a spisovatel Nicholas Pegg, který se na tvorbě seriálu podílel.

Soustrast vyjádřil i producent a scenárista seriálu Russell T. Davies, který na Instagramu napsal: „William Russell (1924-2024). Jaká smutná ztráta, William hrál Doktorova úplně prvního společníka, Iana Chestertona, v roce 1963. Skvělý, svižný, vtipný, srdečný herec.“

V Pánovi času hrál Russell ve dvou sériích až do roku 1965. Svou roli Iana si znovu připomněl v roce 2022, kdy se objevil v jedné epizodě. Kromě legendárního seriálu se proslavil i v dalších rolích na obrazovkách i divadelních prknech. Britští televizní diváci ho znali například z hlavní role seriálu The Adventures of Sir Lancelot. Menší role si zahrál také ve filmu Velký útěk, Superman nebo v seriálu Coronation Street, píše Metro.co.uk.

Jeho syn Alfred Enoch pokračoval v otcových hereckých stopách. Do povědomí diváků se zapsal především jako Dean Thomas z kultovní filmové série Harry Potter.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Režisér Strach napadl „nebeský“ klip Pirátů, žádá odškodné. Neustoupíme, reagoval Ferjenčík

Tagy: