Fiala: Pokus o žhářský útok v Praze se týkal MHD. Organizován měl být zřejmě z Ruska

Ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a policejní prezident Martin Vondrášek

Bezpečnostní rada státu o hrozbě terorismu

Premiér Petr Fiala (ODS) se na tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu vyjádřil k nedávným teroristickým hrozbám. Za nezdařenými žhářskými útoky na autobusy Pražské hromadné dopravy stály podle něj zahraniční skupiny s vazbami na Rusko. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujistil veřejnost, že podezřelá osoba již byla eliminována. Rakušan zároveň upozornil, že cílem ruských útoků v EU může být i Česká republika.

Bezpečnostní složky byly v pohotovosti od minulého týdne. „K nezdařilému žhářskému útoku došlo v noci ze středy na čtvrtek v objektu Dopravního podniku hlavního města Prahy na Praze Klíčově,“ upřesnil policejní prezident Martin Vondrášek. Podezřelý cizinec byl i za přispění veřejnosti dopaden v sobotu. Muž původem z Latinské Ameriky je ve vazbě a čelí podezření z přípravy teroristického činu. V případě prokázání viny hrozí pachateli až výjimečný trest.

ČTĚTE DÁLE: Česká policie má pohotovost kvůli terorismu. Podezřelý cizinec byl zadržen, tvrdí Rakušan

„Děkuji občanům České republiky, protože i díky jejich poznatkům byl pachatel velmi brzo dopaden,“ uvedl Rakušan. Zároveň ocenil zapojení a spolupráci bezpečnostních složek. Akutní nebezpečí podle něj v tuto chvíli České republice nehrozí. Budoucí ruskou hrozbu ovšem nelze vyloučit. „Situace, kdy se  tímto způsobem Rusko neštítí zasahovat i na území cizích států, bohužel přestává být v Evropě výjimečnou,“ konstatoval ministr vnitra.

Premiér Fiala připomněl výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích, kdy pozdější vyšetřování zjistilo zapojení ruských tajných služeb. Zároveň Fiala zmínil letošní žhářské útoky v Litvě a v Polsku. „Vše nasvědčuje organizaci i financování ze zahraničí. A na základě těch informací, které máme a které nám byly i potvrzeny, je nejenom možné, ale i hodně pravděpodobné, že do tohoto případu je zapojeno Rusko,“ uvedl český premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisková konference po zasedání Bezpečnostní rady státu kvůli hrozbě teroristických útoků

Tagy:
Česko Praha Rusko městská hromadná doprava