Fotbalový svět smutní. Zemřel legendární sparťan Pavel Dyba, dal gól Realu Madrid

V nedožitých 80 letech odešel do fotbalového nebe legendární sparťanský záložník Pavel Dyba. Za Spartu hrál v letech 1962–1969 a získal s ní dva mistrovské tituly. Proslavil se především gólem proti Realu Madrid ve čtvrtfinále Poháru mistrů na jaře 1968.

Vynikající záložník zemřel v noci na úterý 9. ledna. Ve své kariéře oblékal dres Sparty, Dukly Praha a krátce také Bohemians. Odehrál jeden zápas za reprezentaci.

Nejvíce toho odehrál za Spartu, a to celkem 342 zápasů, ve kterých vstřelil 105 gólů. V rudém dresu získal dva mistrovské tituly či vstřelil gól Realu Madrid. Kromě Sparty hrál také za Duklu a krátce za Bohemians. Jeden start si připsal za reprezentaci, v roce 1966 nastoupil proti Brazílii, která zápas vyhrála těsně 2:1.

Jeho bratrem byl politik a ekonom Karel Dyba, který byl v letech 1992 až 1996 ministrem pro hospodářskou politiku a rozvoj (z tohoto později zrušeného resortu se pak vyvinulo ministerstvo pro místní rozvoj). Následně působil v letech 2007 až 2012 jako velvyslanec ČR při OECD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama na fotbalovém zápase: Mladého hráče postřelili, policisté pátrají po lovci

Tagy:
Real Madrid fotbalista AC Sparta Praha fotbal Karel Dyba FK Dukla Praha FK Bohemians Praha Pavel Dyba