Dětské gangy řádí v Táboře. Problém pomohou řešit romští poradci

Dětské gangy v Táboře útočí

Tábor se potýká s velkými problémy kvůli dětským gangům, které řádí ve městě. Skupinky nezletilých napadají nejen kolemjdoucí vrstevníky, ale i dospělé. Policie posiluje hlídky a radnice chce problém řešit i pomocí romských poradců a asistentů prevence kriminality.

Skupiny nezletilých obsadily například okolí Jordánu a Husův park. Okrádají své vrstevníky a nebojí se vyhrožovat dokonce dospělým. „Oni prý i řvou na lidi. Jsou sprostí, dokonce se stala i nějaká krádež,“ říká jeden z obyvatel města Tábor.

„Jsou to děti staré 10 let a více. Napadají nebo obtěžují třeba své vrstevníky. Děti, které jdou do školy nebo ze školy, ale měli jsme i případ, že to dítě se běželo schovat k dospělým a oni neváhali vytáhnout nůž,“ vypráví starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Případ už řeší policie. „V tomhle případě se jedná o několik skutků, kterými se v současné chvíli táborští policisté zabývají. Spolupracují samozřejmě na šetření s kolegy z městské policie a taky dalšími orgány,“ říká mluvčí Policie ČR Lenka Krausová.

Místní se tak okolí nádraží, Jordánu, nebo náměstí Tomáše Garyka Masaryka raději vyhýbají, především ve večerních hodinách. „Dcera raději nechodí na nádraží, protože jich je tam plno. Je tady plno nepřizpůsobivých,“ popisuje jeden z obyvatel Tábora.

Posila hlídek a další preventivní opatření

Rodiče se bojí i o svoje děti děti. Policie v rizikových místech posílila hlídky. Podle radnice agresivita mladistvých stále narůstá, a proto se s policií i strážníky domluvili na preventivních opatřeních.

„Od 1. listopadu nastoupí dva asistenti strážníků městské policie, které jsme vybrali z řad místní komunity a do konce listopadu chceme podat žádost o grant do takzvaných Norských fondů (které mají za cíl snižování sociálních a ekonomických rozdílů v Evropě, pozn. red.), které nabízí zřízení míst romských poradců nebo romských preventistů,“ doplňuje Pavlík.

Policie žádá svědky jakýchkoliv konfliktů, aby volali na linky 158 nebo 156. Policisté z centra dorazí na místo do několik minut. Lidé by se podle nich rozhodně neměli pokoušet vyřešit situaci sami.

Tagy:
policie Romové Evropa radnice Tábor městská policie Tábor Lenka Krausová Štěpán Pavlík Policie České republiky Jordán Lenka Koloušková