Mladíkovi ukradli kolo pro handicapované. Lidé se mu složili na nové

Petr Stanislav

Rozhovor s Petrem Stanislavem

Příběh se šťastným koncem. Handicapovaný sportovec Petr Stanislav si může opět vychutnat vyjížďky na speciálně upraveném kole – handbiku, poháněném silou jeho paží. Před pár dny mu dorazilo z Itálie a nahradilo původní, které mu na jaře někdo ukradl přímo ze zahrady rodinného domu. Odhalit pachatele a najít ukradený stroj se policii nepodařilo, přesto teď má na čem jezdit. Stovky lidí se mu na nové kolo složili v internetové sbírce.

„Bylo to neskutečné. Už to začalo tím, když lidi začali můj příspěvek na sociálních sítích sdílet, to bylo skoro 40 tisíc uživatelů. A pak, když jsem se rozhodl požádat o příspěvek na nové kolo ve sbírce, začaly chodit peníze ze všech stran, stovky, tisícovky. Vlastně ani nevím, od koho, protože většina dárců zůstala anonymních, ale ani ty, kteří tam připojili jméno, vlastně ve většině případů neznám. To bylo úžasné. Já přitom vůbec nevěřil, že se povede ty peníze vybrat,“ popisuje Petr Stanislav, který zůstal odkázán na kolečkové křeslo po autonehodě před několika lety.

Podle Martiny Novákové z Nadačního fondu pomoci, který sbírku zorganizoval, lidé na Petrův příběh zareagovali velice rychle. „V podstatě po třech týdnech už příspěvky překročily cílovou částku, přispělo přes 200 lidí, mezi nimi hodně bikerů. Velký vliv měla i medializace, třeba reportáže na televizi Prima,“ popisuje pracovnice nadace.

Nový handbike dovezli z Itálie

Nakonec se vybralo 125 tisíc korun. Petr si díky tomu mohl objednat kolo nové, lepší než to původní, které kupoval už ojeté. Na nový handbike si ale musel počkat několik měsíců, výroba v Itálii nabrala kvůli pandemii zpoždění, a tak kolo dorazilo až minulý týden. „Má i baterii, která dokáže přidat energii hlavně do kopce, a dá se s ním vyrazit i na cyklostezky mimo silnice, do terénu,“ usmívá se Petr Stanislav, a než se rozjede na vyjížďku, ještě jednou děkuje všem, kteří ho podpořili.

Tříkolka poháněná pouze silou jeho paží dávala Petrovi pocit svobody. Když stroj zmizel, policisté byli přesvědčení, že kolo někdo ukradl. Jestli si krádež konkrétního kola někdo objednal, nebo zloděj kradl s úmyslem stroj teprve možným zájemcům nabídnout, se neukázalo.

Tříkolek tohoto typu v Česku není mnoho, jedná se o poměrně drahé stroje. Petr Stanislav kolo koupil jako ojeté za 70 tisíc korun a další desetitisíce do něj investoval.

Tagy:
kolo Itálie krádež Liberecký kraj sbírka handbike Česko Petr Stanislav nový stroj Martina Nováková Nadační fond pomoci