Hadamczik: Věřím, že Češi postoupí do finále. Snad teď mladí dostanou v extralize více šancí

Šéf českého hokeje Alois Hadamczik je před čtvrtečním semifinále juniorského mistrovství světa optimistou. Proti Švédsku by podle něj měl být trumfem reprezentace opět brankář Hrabal, jehož výkony Hadamczik považuje za základní předpoklad úspěchu. Bývalý trenér národního týmu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS také řekl, že výsledky na šampionátu by měly motivovat manažery extraligových týmů k tomu, aby dávali mladíkům více šancí.

Co pro český hokej znamená postup juniorů přes favorizovanou Kanadu?
Především dobrý zvuk v celém hokejovém světě. Mladí čeští hokejisté se na šampionátu potřetí za sebou dostali mezi čtyři nejlepší. Nám to ale přineslo též poznání, že i čeští hráči, kteří nejsou vychováváni v zahraničí, hrají na šampionátu nadstandardně.

Do budoucna bych chtěl docílit toho, aby se české kluby více věnovaly právě i juniorským soutěžím. Už teď jsme je zkvalitnili. Chtěli bychom ale, aby naši mladí hráči častěji zůstávali doma. Spočítejte si, kolik jich za posledních pět let odešlo ven, kolik z nich stále hraje hokej. Výsledek? „Úmrtnost“ je obrovská. Jistě, vždycky bude někdo odcházet ven. To je jasné, tomu nezabráníte. Bylo by ale dobré, aby ven mířili jen ti skutečně TOP hráči. Ti, jejichž cesta vede do NHL. Další by se nemuseli rozvíjet venku, ale spíš v české lize. Je třeba docílit toho, aby extraligoví trenéři dávali mladým větší šanci.

Tři semifinále juniorského mistrovství světa za sebou, to už nevypadá jako náhoda. Co může úspěch dvacítky znamenat pro český seniorský hokej?
Především by to mělo znamenat srozumitelnou zprávu pro všechny extraligové manažery a majitele. Právě mládež je třeba vnímat jako základ budoucnosti českého hokeje. Pak budeme mít v extralize méně cizinců, případně sem budou chodit jen ti kvalitnější.

Dnes vidíme, že mladí jsou na mezinárodní scéně konkurenceschopní. A to i na nejvyšší úrovni. Třeba Švédové mají na mistrovství světa kluky, kteří u nich hrají nejvyšší dospělou soutěž. Proč to samé nejde i u nás? Nad tím bychom se měli zamyslet.

ČTĚTE TAKÉ: Český hokejový expert naštval Slováky. U nás je obrovská radost: My jdeme dál, oni vypadli

Apelujme na trenéry, aby i naše mladé zabudovávali. Dáte mladému hráči jednu šanci, něco se mu nepodaří a hned jej odsoudíte? To je jednoduché. Mnohem větší kumšt je takového kluka trvaleji zabudovat do týmu. Jde přitom o proces, kterým se musíme zabývat. Prvním předpokladem pro to je, že se bude daleko více trénovat. Pak juniorka bude daleko kvalitnější.

Jak podle vás dopadne letošní šampionát? Vrátí se česká reprezentace s medailí?
Nikdy jsem ani netipoval, ani se nesázel. Věřím tomu, že český tým jde výkonem nahoru. Slyšel jsem řeči, že Kanada byla ve čtvrtfinále lepší. Osobně tvrdím, že půl zápasu byli lepší Češi, půl Kanaďané. Ve třetí třetině hrála Kanada deset minut, potom jí najednou tíha zodpovědnosti svázala nohy. Kanaďané zničehonic nebruslili, jejich gólman byl nervózní. A Češi šli vytrvale za svým cílem.

Proto je v semifinále čeká Švédsko.
I pro Švédy bylo čtvrtfinále proti Švýcarsku hrozně těžké. I oni jsou vůbec rádi, že postoupili dál. Semifinále se odehraje před vyprodanou halou, bude to pro Čechy obtížné. Základ má ale české mužstvo položený velmi dobře. Tím mám na mysli gólmana Hrabala, který se skutečně chytil. Musím ocenit velmi dobrou práci trenérů, kteří mu dali od začátku důvěru. Jakmile přitom máte dobrého gólmana, o základ úspěchu je postaráno.

Takže?
Takže věřím, že bychom měli postoupit. Byť zdůrazňuji: dnes je úspěchem každá medaile.

Tagy:
Kanada hokej sport česká hokejová reprezentace Alois Hadamczik Mistrovství světa v ledním hokeji