Vlak narazil u Červeného Kostelce do spadlého stromu: Pasažéry museli evakuovat hasiči

Na Náchodsku najel v pátek odpoledne spěšný vlak do spadlého stromu, nikdo nebyl zraněn. Asi 90 cestujících hasiči evakuovali, informovali na webu. Trať mezi Starkočí a Červeným Kostelcem je do odvolání uzavřená, sdělila Správa železnic. Spadlý strom do kolejiště v pátek přerušil také spojení na železniční trati mezi Trutnovem – Poříčí a Malými Svatoňovicemi. Déšť v kombinaci se silným větrem působí problémy v kraji od dnešního rána také na silnicích.

Podle aktuální výstrahy platí pro většinu Česka extrémní povodňové ohrožení. Velmi vydatné srážky zřejmě doprovodí hlavně od večera i silný vítr.

ČTĚTE DÁLE: Hasiči evakuovali na Brněnsku 125 lidí z chatové osady. Voda zaplavila most, hrozilo odříznutí

Hasiči zasahují u popadaných stromů a větví do silnic a koryt toků převážně na Trutnovsku. „Od rána evidujeme zatím asi 50 událostí, které souvisí s deštěm. Nejčastěji poskytujeme technickou pomoc při odstranění stromů nebo při monitoringu a čištění vodních toků. Nejvíce zatím vyjížděli hasiči na Trutnovsku,“ řekla před 15:00 mluvčí krajských hasičů Zuzana Strouhalová.

Hasiči v kraji v pátek ráno zasahovali také u dopravní nehody u obce Nový Ples, kdy auto narazilo do spadlého stromu. Nehoda se obešla bez zranění.

Hasiči v kraji zatím do pátečního odpoledne neměli hlášené žádné události související s velkou vodou. Nadále také platí varování před vstupem do lesů a parků.

Na západním okraji Hradce Králové v městské části Plotiště nad Labem se zřítila zahradní chatka do potoka Melounka. Hasiči tam dopoledne čistili koryto vodního toku, aby se netvořila hráz. Velká voda zasáhla Plotiště v červenci a v srpnu čtyřikrát po sobě po prudkých bouřích. Rozvodnil se tam právě potok Melounka, který teče do Plotišť od západu. Voda tehdy zaplavila desítky domů.

V Královéhradeckém kraji platí první povodňový stupeň na horním Laby ve Špindlerově Mlýně a hladina rychle stoupá.

V regionu má být dnes podle předpovědi meteorologů zataženo s deštěm, postupně k večeru vydatnějším. Nejvyšší teploty budou od sedmi do deseti stupňů Celsia, na horách asi šest stupňů. Vítr bude zesilovat, na horách může dosahovat v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Nejvíc se podle nich řeky rozvodní o víkendu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrtvé tělo ve Vltavě. Policisté zasahují v Praze 5, zmínili první kroky vyšetřování

Tagy:
zranění havárie Červený Kostelec katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události