Rakušan: Z vody nepanikaříme. V oblacích nad námi jsou miliardy kubíků, bojí se Brabec

Vít Rakušan (STAN)

360° (256)

V této chvíli z extrémních srážek nepanikaříme a materiálně i personálně jsme připraveni. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jeho optimistický postoj však nesdílí místopředseda poslaneckého klubu ANO Richard Brabec, podle kterého jsou v oblacích miliardy kubíků vody, které mohou napáchat velké škody.

Česko je v pohotovosti kvůli extrémní předpovědi pro příští dny. Ministr vnitra Vít Rakušan popsal kroky, které byly v posledních hodinách učiněny. „Starostové obcí dostali nadstandardně na papíře základní pokyny, aby nemuseli dlouze listovat v povodňových plánech. Rozhodně nepanikaříme, čekáme na upřesnění všech modelů,“ poznamenal ve vysílání, kam krátce vstoupil. Integrovaný záchranný systém je podle něj v plné pohotovosti, což znamená, že byla posílena všechna operační střediska. To se týká jak hasičů, tak policie.

ČTĚTE TAKÉ: V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

„Materiálně i personálně jsme připraveni, ale zatím to naštěstí nebylo nutné,“ ujistil Rakušan s tím, že zatím je situace klidná a nebylo potřeba větších zásahů. Meteorologové ale varují především před vývojem v dalších dnech.

V případě nouze bude podle ministra připravena i armáda. „V těchto případech platí s ní dohoda o výpomoci. Pokud dojde k nějakým nepředvídatelným problémům, jako například zborcení mostů a podobně, je schopná rychle poskytnout provizorní řešení. Přece jen má více techniky než policie nebo hasiči. V této chvíli ale armáda žádné konkrétní úkoly nedostala,“ řekl a zmínil i kontrolu území ze vzduchu, když tomu povětrnostní podmínky dovolí.

Na přání premiéra Petra Fialy se v pátek cvičně sejde Ústřední krizový štáb, ačkoliv Rakušan prozatím nepředpokládá, že nyní budou splněna zákonem stanovená kritéria pro jeho aktivaci, aby byl pro další dny plně připravený.

Léta se tu podobná situace cvičila

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) podotkl, že na rozdíl od let 1997 a 2002 se toho hodně změnilo. Zmínil dostupné modely a včasné varování. „Vidím tu dva dramatické rozdíly. Tehdy jsme nebyli připraveni a neměli jsme s takovými povodněmi žádné zkušenosti. Nyní se připravujeme od úterního odpoledne, kdy přišla první výstraha od Českého hydrometeorologického ústavu,“ řekl Výborný. Popsal například, jak se odpouštějí přehrady, aby se udělal prostor pro vodu, a nastínil i organizaci všech odpovědných orgánů.

„Ten systém je vynikajícím způsobem nastavený. I když tu v posledních letech vládlo spíše sucho, tak se tu hodně cvičilo,“ uvedl Brabec. Zároveň ale poznamenal, že jsou místa, kde se přes veškeré opatření voda vylít může a situace může být vážná. „Tam nahoře nad námi jsou možná miliardy kubíků vody. Pokud extrémní srážky přijdou třeba do nížin, tak klidně mohou vzniknout bleskové povodně,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Horší výstraha už být nemůže. Meteoroložka popsala, co Česko čeká a jak se může situace měnit

Tagy: