Muzeum nebude, už jsem stará. Vaškovi jsem ale pořídila dárek, prozradila Havlová

S herečkou Dagmar se Havel oženil v roce 1997. Rok po smrti své první manželky Olgy.

Celé Česko vzpomíná na prezidenta Václava Havla

Václav Havel by se 5. října dožil 84 let. Bývala první dáma Dagmar Havlová pro CNN Prima NEWS na svého manžela zavzpomínala a prozradila, jaký dárek mu symbolicky nechala postavit na Hrádečku. Předávání cen nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 se muselo kvůli koronaviru přeložit na příští rok.

V prosinci to bude devět let od chvíle, kdy Havel odešel, přesto lidé nezapomínají. Při příležitosti nedožitých 84. narozenin přinášejí k hrobu bývalého prezidenta květiny a zapalují svíčky. „Měl svoje chyby jako každý člověk, ale na druhé straně měl prostě charisma a byl uznáván více v cizině než u nás,“ vzpomínala na hřbitově jedna těch, kterým zůstal v srdci.

Bývalý prezident zemřel na své chalupě na Hrádečku u Trutnova ve věku 75 let. Vzpomínku mu věnovala i jeho žena Dagmar Havlová. „Já jsem mu letos darovala k narozeninám takovou věc. Nechala jsem mu postavit malou kapličku a sehnala jsem Panenku Marii, která tam bude ochraňovat jeho duši, která určitě sídlí na tom Hrádečku,“ prozradila v pořadu SHOWTIME.

Bývala první dáma nechala zesnulému manželovi také na hrob uvázat květinu z mečíků, které patřily k jeho oblíbeným.

Muzeum nebude

Padla také otázka ohledně možnosti muzea věnovanému jeho odkazu. „Já už jsem založila Knihovnu Václava Havla, což by mělo fungovat jako jakési muzeum, připomínka Vaškova odkazu a díla. Já sama spravuji jeho odkaz. Uvažovala jsem o tom, samozřejmě, ale bylo by to spojeno s mnoha a mnoha komplikacemi, takže ne. Už jsem na to stará,“ řekla herečka.

Havlová se také svěřila, že nejoblíbenějšími jídly jejího manžela byly smažený sýr nebo biftek. Spolu se také prý hodně nasmáli. „Já ráda chodím, tak jsme šli na procházku a po pár metrech mi povídal: Já jsem nevěděl, že mě vedeš na túru. A začal se rozhlížet po nějaké hospůdce. Tak to mě rozesmálo, protože ho to vždycky přešlo,“ smála se bývalá první dáma.

Tagy: