Hory se plní jen pomalu, lidé mají strach. O zimní pobyty je letos o dost menší zájem

Lidé s nákupem dovolené v horách váhají.

Lidé se bojí objednávat hory

Zatímco v minulých letech touto dobou byly už prakticky vyprodané, letos přibývají rezervace horských pobytů v zimě jen velmi pozvolna. Lidé vyčkávají s objednávkami často až na poslední chvíli, nebo zimní pobyty úplně oželí. Panuje nejistota kolem proticovidových opatření, navíc horská střediska zvýšila ceny a ceny skipasů nejsou jisté ještě vůbec.

Pokud uvažujete o zimní dovolené na českých horách, ubytování tam pravděpodobně ještě stále snadno seženete. Tamní hotely a penziony totiž nejsou na zimní sezónu zaplněné ani ze 70 procent, některé dokonce ještě méně než z poloviny. „Minulé zimy už jsme byli touto dobou obsazení ze 100 procent,” potvrzuje ředitel welness hotelu Bouda Máma v Peci pod Sněžkou Radek Ort. A recepční Hotelu Pecr Deep Michaela Smolová dodává: „Letos, oproti minulým letům, je obsazenost o takových 60 % menší, lidé vyčkávají.“

Podle provozovatelů je jedním z důvodů nejistota návštěvníků. Ti zatím čekají, jak vláda nastaví nová proticovidová opatření. „Stává se nám i to, že rezervaci, třeba i silvestrovských termínů, odříkávají také Němci, byť nevíme, z jakého důvodu,” potvrzuje Radek Ort.

Jak podraží skipasy, se má vědět až v listopadu

Další z příčin je navyšování cen za ubytování a skipasy. K tomu donutilo horské podnikatele globální zdražení energií i dalších komodit. „Upravovali jsme ceník jen kosmeticky z důvodu zdražení surovin, takže o 3 až 5 procent,“ upřesňuje manažer hotelové restaurace Jan Werner.

Skiareály se chystají zveřejnit úpravy cen za jízdné na lanovkách a vlecích až začátkem listopadu. „Zdražení se bude samozřejmě velmi lišit, jak podle velikosti areálu, tak podle termínu, ve kterém návštěvník přijede do střediska,“ vysvětluje ředitel asociace horských středisek ČR Libor Knot s tím, že protiepidemická opatření se horská střediska snaží s kompetentními orgány nastavit tak, aby byla zajištěna nejen bezpečnost návštěvníků, ale i plnohodnotný zážitek z pobytu na horách.

Tagy: