Izrael obnovil bojové operace. Tvrdí, že Hamás porušil příměří raketovým útokem

Izraelská armáda v pátek ráno oznámila, že obnovila bojové operace v Pásmu Gazy. Palestinské hnutí Hamás podle ní porušilo příměří tím, že z Pásma Gazy provedlo raketový útok, uvedly agentury. Izraelské oznámení přišlo krátce poté, co v 6:00 SEČ skončil termín konce klidu zbraní bez toho, že by některá ze stran zapojených do vyjednávání potvrdila jeho prodloužení. Zastavení bojů trvalo od minulého pátku.

Po šesté ráno izraelská armáda oznámila, že obnovuje údery na hnutí Hamás v Pásmu Gazy. „Hamás porušil klid zbraní a střílel na izraelské území,“ uvedla. O něco později podle izraelských médií obranné síly sdělily, že letectvo zaútočilo na cíle spojené s Hamásem.

Krátce před koncem příměří izraelská média informovala o dvou případech protiraketových poplachů v oblastech u hranic s Pásmem Gazy. Potvrdila také, že zachytila jednu raketu z Pásma Gazy.

K TÉMATU: Šílený příběh z říjnového masakru. Izraelci se před vražedným komandem schovali do lednice

Reportér agentury AFP krátce po konci příměří informoval o leteckých a dělostřeleckých úderech na město Gaza. O úderech mluví i palestinská média. Ta referovala o střelbě a explozích na severu Pásma Gazy již před šestou hodinou ráno. Deník Haarec o něco později citoval palestinské zdroje, podle nich jsou cíle útoků také na jihu Pásma Gazy.

Příměří, které zastavilo boje mezi Izraelem a hnutím Hamás, platilo od minulého pátku. Původně bylo dojednané na čtyři dny, pak ho strany za zprostředkování Kataru, USA a Egypta několikrát prodloužily. V rámci dohody bylo podle agentury AP osvobozeno přes 100 rukojmích držených hnutím Hamás. Dalších 125 lidí palestinské hnutí podle izraelských úřadů stále vězní. Izrael propustil ze svých věznic několik stovek Palestinců. Příměří umožnilo také navýšit přepravu potřebné humanitární pomoci do Pásma Gazy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Doufal, že dceru zabili, teď zažil zázrak. Emily po propuštění jen šeptá, líčí v slzách otec

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Izraelské obranné síly