Jan Mádl: Multiplou až do Parlamentu?

Kampaně politických stran mohou vypadat rozličně. Většinou ale nevybočují z průměru – setkání s občany na náměstích, rozdávání letáků, balónků, zmrzlin či koblih. Českobudějovický zastupitel Jan Mádl, který kandiduje z 21. místa za Piráty a Starosty, se rozhodl vybočit. A s nápadem sobě vlastním přišel s originálním multiplánem, jak se do Poslanecké sněmovny dostat.

„Mohl jsem pro vás připravit normální volební spot. Krásný, plný předvolebních slibů a nějakou tu vábničku na voliče k tomu. Ale já jsem řekl ne. A protože kandiduji až z 21. místo, připravil jsem si pro vás multiplán,“ říká Mádl hned na úvod. V hlavní roli hraje multipla, mnohými označovaná za nejošklivější auto všech dob.

Mádlovo multipla je speciálně vyvedená. Je modrofialová, z boku jí šlehají multiplameny a na dveřích i kapotě dominuje číslo 21. Na zadním skle je vtipný slogan Zvládneme to uřídit. S multiplou a multiplánem objížděl Jihočeský kraj, kde kandiduje. Měl úspěch. „Snad budou mít ve Sněmovně multigaráže, až tam přijedu. Možná, že svezu i další multiposlance z naší kandidátky,“ směje se Mádl na nádvoří českobudějovického kulturního a kreativního centra Žižkárna.

Jde o prostor bývalých Žižkových kasáren, kterým nyní i se stejnojmenným spolkem vdechuje nový život. „Pořádáme tu koncerty, divadla, festivaly, letní kina a také farmářské trhy. Umělci tu mají ateliéry nebo zkušebny. Oživili jsme krásný prostor a dali mu zcela nový smysl a užitek,“ doplňuje Mádl, bratr úspěšného herce a režiséra Jiřího Mádla.

Oba Mádlové se aktivně zapojují do života v Českých Budějovicích i Jihočeském kraji. Jan Mádl založil v roce 2018 hnutí Čisté Budějovice a společně se STAN se dostali v komunálních volbách do zastupitelstva. „Prosadili jsme tu spoustu věcí, například odpuštění poplatku za odpady a České Budějovice čeká nyní velká přeměna související s architektonickými soutěžemi. Nejbližší změny se dočkají břehy Vltavy a Malše,“ dodává Mádl.

Podílel se také na organizování fotbalových exhibicí, které na charitativní účely přinesly téměř milion korun „Je vidět, že rád vdechuji život starým věcem, dávám jim nový smysl,“ dodává politik. S jedním dechem doplňuje, že bez podpory své ženy Gabriely a dvou milovaných holčiček by jeho práce pro lidi nebyla tak úspěšná.

Tagy:
České Budějovice Jihočeský kraj Česká pirátská strana Starostové a nezávislí Jiří Mádl Jan Mádl Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Volby do zastupitelstev obcí v Česku