Telefon za volantem přináší smrt. Nepozorní řidiči jezdí jako opilci, tvrdí experti

Telefon v ruce za jízdy v autě je nejčastějším důvodem dopravních nehod.

Influenceři porušují předpisy

Patříte mezi řidiče, kteří se někdy natáčí při jízdě, aby se pochlubili na sociálních sítích? K policistům se v poslední době dostávají podobná videa čím dál častěji. Roste i počet nehod vinou mobilního telefonu. Ročně zaplatí v Česku za takové chování životem okolo padesáti lidí. Od příštího roku by se v reakci na smutné statistiky měly zpřísnit tresty.

Na sociálních sítích se čím dál častěji objevují videa, na kterých jsou zachyceni řidiči mající při jízdě zapnutý videohovor a komunikující s ostatními. Někteří dokonce i odpovídají na dotazy v komentářích. A právě plné nevěnování se řízení je nejčastější příčinou dopravních nehod.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo si posvítí na řidiče ukrajinských aut. Nový registr usnadní pokutování hříšníků

„Ono to potom připomíná jízdu opilého řidiče, který kličkuje po silnici, protože se věnuje telefonu, nemá ruce na volantu a nesleduje, jak běží jízdní dráha,“ vysvětluje dopravní expert Roman Budský. A souhlasí s ním i vedoucí společnosti BESIP Tomáš Neřold. „Kvůli nepozornosti za volantem, která je často spojená právě s držením telefonu, ročně umírá kolem 50 lidí na silnici. Také víme, že za deset let o polovinu vzrostla četnost tohoto přestupku,“ uvedl Neřold.

Novela zákona si na hříšníky posvítí

Od nového roku by měla začít platit novela, podle které se kompletně změní celý bodový systém, a také se navýší postih jak na místě, tak ve správním řízení. „Ten zákon právě reaguje na to, že nyní je pokuta jednoznačně nedostatečná. Dneska mohu za držení telefonu odejít s domluvou nebo pokutou do tisíce korun. Nově by se měla pohybovat v rozmezí na místě blokově 2 500 až 3 500 Kč a byly by tam čtyři body místo dvou,“ dodal Neřold.

„V poslední době se velice často setkáváme s tím, že se k nám dostávají videa s těmito přestupky. Samozřejmě policisté vyhodnocují tyto přestupky a všechny podstatné okolnosti, nejenom to video, ale zjišťují i další věci okolo,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová.

Odstrašující případ je například nehoda dvou dívek z července 2017, které spolu cestovaly v autě a přitom nahrávaly video na sociální sítě. V jeden okamžik ale mladá řidička nezvládla průjezd zatáčkou a poté v nemocnici zemřela.

Tagy: