Ministerstvo si posvítí na řidiče ukrajinských aut. Nový registr usnadní pokutování hříšníků

Po českých silnicích jezdí skoro 40 tisíc aut s ukrajinskou státní poznávací značkou. Pro policii je velký problém najít řidiče těchto vozidel, pokud spáchají přestupek a nejsou chyceni hned na místě. Velmi často se tak pokutě vyhnou. Ministerstvo dopravy proto chystá databázi ukrajinských aut, která by měla nalezení případných hříšníků usnadnit.

Počty vozidel s ukrajinskou státní poznávací značkou začaly raketově růst po začátku ruské invaze v únoru 2022. Kontrola takových vozidel je ale prakticky nemožná. „Nejsme schopni dohledat vlastníky, pokud je potřeba udělit pokutu za rychlost, parkování a podobně,“ uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Pokuty z dopravních přestupků jdou do kapes měst a obcí. Ty tak o peníze přicházejí a po ministerstvu dopravy chtějí změny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cukr pro Ukrajince, bič na Čechy. Okamura vysvětloval své výroky, Bartoš se ostře vymezil

Resort proto chystá databázi, kam se budou muset ukrajinská auta registrovat. „Děláme na tom především z důvodu, aby bylo možné snadněji dohledat ty, kteří porušují pravidla silničního provozu. Registr by měl být funkční od 1. října s tím, že pak bude lhůta dvou měsíců, aby si lidé taková auta mohli založit,“ sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Pravidla pro ukrajinské řidiče se od začátku války už několikrát změnila. Už třeba neplatí, že nemusí mít dálniční známku. Z výhod jim naopak zůstalo, že jejich vozidlo nemusí projít technickou kontrolou. Vozy s ukrajinskými značkami také nelze v Česku pojistit. To ale neznamená, že by se v případě nehody čeští majitelé aut nedomohli peněz za způsobenou škodu.

„Pokud způsobí škodu ukrajinský motorista, uhradí škodu poškozenému Česká kancelář pojistitelů a nebude po ukrajinských motoristech, kteří hledali v naší zemi bezpečí před válkou, požadovat náhradu. Tato pomoc trvá šest měsíců od opuštění Ukrajiny,“ řekla mluvčí České kanceláře pojistitelů Veronika Pilková.

Pojišťovny od začátku války napočítaly 2 611 nehod, kde figurovala nepojištěná auta. S ukrajinskou poznávacích značkou bylo takových nehod 173, tedy necelých sedm procent.

Tagy:
auta doprava auto řidiči Ukrajina Martin Kupka SPZ Ministerstvo dopravy České republiky