Johana z Opavy přežila vlastní smrt. Diagnostikovali jí autoimunitní onemocnění

Dívka je ale velká bojovnice.

Johana z Opavy přežila vlastní smrt

Sedmnáctiletá Johana z Opavy si prožila peklo, zradilo ji vlastní tělo. Náhle začala trpět obrovskou únavou, epileptickými záchvaty a skončila v umělém spánku v nemocnici. Dlouhé týdny lékaři netušili, s jakou nemocí dívka bojuje. Nakonec ji v ostravské fakultní nemocnici vyléčili, ale k úplnému uzdravení povede ještě dlouhá cesta.

Byla v umělém spánku, dýchaly za ni přístroje a nebylo vůbec jasné, co má za nemoc. Poznali to až v ostravské fakultní nemocnici, kde ji zachránili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začalo to otékáním kloubů. Teď Renata bojuje s nemocí, kvůli níž vás tělo přestane poslouchat

„Dávali mi třicetiprocentní šanci, že to udýchám, když mě extubovali. Byla jsem ležák, neměla jsem žádné soukromí, pořádně jsem nevěděla, co se se mnou děje. Byla jsem přesvědčená, že jsem v nějaké asijské nemocnici, protože ty hlasy, které jsem slyšela z chodby, mi nepřišlo, že mluví česky, byla jsem totálně zmatená,“ popsala Johana děsivý zážitek.

Lékaři přišli na to, že se jedná o autoimunitní limbickou encefalitidu, kdy imunitní systém začne najednou produkovat protilátky ohrožující mozek. Příznaky ale původně ukazovaly i na jiné nemoci, které lékaři museli vyloučit.

„Primárně jsou to infekční příčiny, bakteriální a virová a onkologická onemocnění, takže to jsme vylučovali. V další fázi jsme se dívali, jestli se nejedná o psychiatrické onemocnění a zvažovali jsme, zda to není nějaká forma epilepsie,“ uvedl primář oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče DN Ostrava Tomáš Zaoral.

Když Johanu probouzeli z umělého spánku, připravovali rodiče na to, že může být tělesně nebo mentálně postižená. To se nestalo i díky rychlé rehabilitaci hned v nemocnici a později v lázních.

„Jistý pokrok udělala, ale rekonvalescence bude delší, než je pobyt v našem zařízení,“ přiznal primář oddělení rehabilitace Sanatoria Klimkovice Tomáš Bauko.

Johana je bojovník, i když ona sama tohle slovo ráda nemá. Slyšela ho totiž v nemocnici nesčetněkrát, když se objevila komplikace, kterou musela zvládnout. Zázračně rychle rehabilituje a těší se na filmový tábor, právě u filmu totiž vidí svoji budoucnost.

Johana už dokonce natočila svůj první studentský film. A není třeba dodávat, že je jedno, jestli bude úspěšná režisérka, scenáristka nebo herečka, ona sama i rodiče si přejí hlavně to, aby byla zdravá.

Tagy:
autoimunitní onemocnění johana přežila vlastní smrt