K.O. po 13 vteřinách, bitka kvůli whisky a útok na autobus. I to je Conor McGregor

Ačkoliv ve hře není mistrovský pás, půjde o nadmíru sledované utkání. A to především díky fenomenálnímu muži MMA Conoru McGregorovi. Ten se v noci ze soboty na neděli pokusí podruhé v kariéře přeprat v rámci večera UFC 257 Američana Dustina Poiriera. Irský fighter v minulosti neřádil pouze v klecích nejslavnější organizace světa, ale i v civilu. Připomeňte si nezapomenutelné činy 32letého rodáka z předměstí Dublinu.

Po více než roce se Conor McGregor vrátí na osmihranné pódium s pletivem. V lednu 2020 zdolal Donalda Cerroneho po pouhých 40 vteřinách prvního kola a teď je před ním další výzva. V Abú Dhabí narazí na Dustina Poiriera, kterého porazil v roce 2014.

Pokud ve Spojených arabských emirátech irský bijec uspěje, přál by si odvetu třeba s Dagestáncem Khabibem Nurmagomedovem, kterému odklepal v říjnu 2018. V oktagonu neporažený Khabib sice ukončil kariéru, ale kdo ví, co by svedla lákavá finanční nabídka ze strany organizace UFC.

Teď je však před McGregorem jediný cíl – získat 23. vítězství v MMA kariéře. Jeho střetnutí s Poirierem by mělo začít v neděli kolem čtvrté hodiny ranní.

Bývalý instalatér má pověst kontroverzního bojovníka s nevídanou porcí sebevědomí. Složitější povahu potvrzuje, že se pěstmi neohání pouze v oktagonu, ale i mimo něj. Níže je pět událostí, na které ve spojitosti s populárním fighterem nelze zapomenout.

K.O. po 13 vteřinách

Miliony natěšených fanoušků, skvělá atmosféra a dva nažhavení borci připravení se do sebe pustit v kleci. Dlouho očekávaná bitva o titul šampiona UFC v pérové váze mezi McGregorem a José Aldem byla konečně tady. Souboj hvězd v prosinci 2015 ale skončil dříve, než pořádně začal.

Ze zápasu v Las Vegas uběhlo pouhopouhých 13 vteřin, když Conor vytasil „smrtící“ levý hák, kterým brazilského soupeře vypnul. Když Aldo už ležel bezmocně na zemi, neodpustil si McGregor ještě pár ran. Jeho smršť musel utnout rozhodčí.

Šlo o nejrychlejší K.O. v historii titulových zápasů.

Zloba, kterou odnesl autobus

Zatímco bleskurychlý knockout je věcí, která se vám hodí v bojových sportech do CV, incident z roku 2018 si McGregor za rámeček nemůže dát.

Jelikož tehdy dlouhou dobu nezápasil, byl mu odebrán mistrovský pás, který vybojoval ve střetnutí s Eddiem Alvarezem. V dubnu onoho roku se v New Yorku chystal zápas mezi Khabibem Nurmagomedovem a Al Iaquintou, ve kterém měl právě McGregorův opasek najít nového majitele.

A to Conor zřejmě těžce nesl, proto si udělal s přáteli do newyorského Brooklynu výlet. Ve společnosti ruského zápasníka Artěma Lobova a dalších lidí hodil podle záznamů bezpečnostních kamer na odjíždějící autobus z parkoviště brooklynského Barclays Center vozík na zavazadla. Uvnitř seděli účastníci zápasnické show s označením UFC 223, kteří zrovna měli po tiskové konferenci. Vozík rozbil okno a zranění si odnesli Michael Chiesa, který utrpěl řezné rány a musel zrušit svůj sobotní zápas, stejně jako další bojovník Ray Borg, ten měl poraněné oko.

Tehdy McGregor skončil ve vazbě. Mluvilo se o tom, že by tento incident mohl poškodit jeho budoucí kariéru v UFC. Nestalo se tak.

Totální nadvláda

Teď zase zpět do klece a k McGregorovým schopnostem bavit miliony lidí u televize. Jak bylo už napsáno, o pás, který Ir vybojoval v zápase s Eddiem Alvarezem, vinou neaktivity v oktagonu přišel. A to je velká škoda, protože pokud bychom měli zmínit jedno utkání, ve kterém kraloval a soupeř trpěl, byl by to právě fight s Američanem.

Byla to ryzí dominance, kterou lze označit skoro za šikanu. Alvarez stěží přežil první kolo, během něhož šel hned třikrát k zemi. Ve druhém se pokusil McGregora zaskočit tvrdým úderem, jenže ten uhnul a sám nastartoval palbu. Levá, pravá, levá, pravá. Alvarez opět skončil na zemi, kde ještě McGregor přidal pár ran do hlavy, po kterých rozhodčí John McCarthy ukončil zápas.

V tu chvíli byl Conor vůbec prvním mužem v nejprestižnější organizaci, který držel dva tituly zároveň.

Celkově šlo o výjimečný večer, neboť během galavečera UFC 205 v newyorské Madison Square Garden byly k vidění hned tři titulové zápasy.

Nepiješ moji whisky?

Megastar MMA na jaře 2019 přišla do jednoho z barů v Dublinu a rozhodla se pozvat místní štamgasty sedící za barem na jednu rundu vlastní whisky značky Proper No. 12. Jeden z mužů jménem Desmond Keogh však McGregora odmítl. Takovou odpověď celosvětová hvězda rozhodně nečekala, a tak položila whisky přímo před něj. Postarší návštěvník baru opět odpověděl, že nemá zájem.

Na kamerových záběrech z hospody je už jen vidět, jak Conor nečekaně vystřelí svou notoricky známou levou pěst a udeří dotyčného muže, který se odmítl nechat pozvat od snad nejznámější tváře smíšených bojových umění na světě.

Tento případ skončil u soudu. McGregor se „odmítači whisky“ omluvil, nakonec dostal velmi milosrdnou pokutu – v přepočtu pouze 25 000 korun.

O dohru se postaral majitel baru na Floridě, který měl v nabídce onu McGregorovu lihovinu s názvem Proper No. 12. Po řádění zápasníka v dublinském baru vlastník podniku v zámoří zveřejnil video, na kterém spolu s personálem vylévá whisky do záchodu.

Boxerský blázinec

Tuto událost sice nemůže McGregor zařadit do vítězné škatulky, ovšem všechny její okolnosti jsou tak velkolepé, že by byla škoda ji nezmínit. Vrhl se do velké výzvy, a to do bitky s boxerskou legendou Floydem Mayweatherem, který se kvůli zápasu s hvězdou MMA v srpnu 2017 ve 40 letech vrátil z důchodu.

Duel v boxu si získal obří pozornost. Lidé lačnili po porovnání ikon dvou různých sportů. McGregorovi musely oproti normálu stačit pouze ruce, nemohl si pomoct žádnými kopy ani chvaty.

Nejlevnější lístek na slavnost v Las Vegas stál v přepočtu 11 000 korun, nejdražší pak půl milionu. Králem zápasu se stal Mayweather. I když McGregor vydržel dlouho. Konec nastal až v 10. kole, kdy rozhodčí ukončil zápas předčasně. MMA zápasník byl vysvobozen z nakládačky, boxer vyhrál svůj padesátý zápas v kariéře, žádný neprohrál a stal se nesmrtelným. Nikdo jiný na světě nemá takovou bilanci.

Uspokojivé pak pro oba bylo finanční bilancování. Mayweather si utkáním vydělal 400 milionů dolarů (8,6 miliardy korun), McGregor bral 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun).

Tagy: